jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Ministrica Đapo uručila okolinsku dozvolu kompaniji ArcelorMittal

Objavjeno: 12.04.2017

Ministrica Đapo uručila okolinsku dozvolu kompaniji ArcelorMittal

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je kompaniji ArcelorMittal Zenica uručila jedinstvenu okolinsku dozvolu.

- Ovu dozvolu je ArcelorMittal čekao jako dugo, no kad je u pitanju kvalitet života Zeničana nismo smjeli donositi ishitrene odluke. Svjesni smo da je Zenica jedan od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini i naš cilj je od samog početka bio da tu zagađenost smanjimo upravo kroz novu okolinsku dozvolu.

Dozvola će vrijediti narednih pet godina i sadrži nekoliko noviteta u odnosu na one prethodne. Predstavnici Eko foruma iz Zenice aktivno su bili uključeni u donošenju Jedinstvene okolinske dozvole za ArcerolMittal, dok je nadležna federalna komisija s predstavnicima grada Zenica i ArcerolMittala usaglasila sva sporna pitanja.

 Građani Zenice, lokalne vlasti i nevladin sektor imali su jako puno zamjerki na to da su propisane u okolinskim dozvolama norme visoke i garantuju odgovarajući zaštitu zraka i tla, no, da nemaju nikakvih realnih efekata. Nije dakle problem bila sama dozvola i njen sadržaj već činjenica da ta dozvola nije bila poštovana a to nepoštovanje nije bilo na odgovarajući način sankcionisano. Mi smo se prilikom izdavanje ove dozvole fokusirali na tome da riješimo problem sankcija pa da inspekcije konačno mogu da rade svoj posao. 

Istakla je da cijeni ulaganja ArcelorMittala u bh. privredu, ali da svako – pa i najveći i najmoćniji investitor – ima obavezu da poštuje zakone ove zemlje.

- Investitori trebaju ulagati ne samo u sopstvenu proizvodnju već i u zaštitu okoliša. Ni ja ni naša vlada nećemo pristati na investicije koje štete građanima na bilo koji način. U ovom konkretnom slučaju mi ne smijemo zbog profita bilo koje kompanije da dopuštamo uništavanje zdravlja djece, penzionera, bolesnika i ostalih građana kancerogenim česticama.

Kad su u pitanju standardi i norme koje će ArcelorMittal morati da poštuje, u okolinsku dozvolu su ugrađeni ne samo zakonski propisi već i primjedbe, sugestije i prijedlozi nevladinog sektora. Mislim da je rezultat toga jedan jako kvalitetan dokument, kazala je ministrica Đapo, te zahvalila organizaciji Eko forum koja je aktivno učestvovala u izradi dozvole i s kojom se nada da će imati priliku sarađivati. Dodala je da Ministarstvo ima odličnu saradnju s nevladinim organizacijama zaduženim za sektor okoliša te da veoma cijeni njihov stručan angažman i savjete koje od njih dobiva. 

Novosti