jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Integriranje biološke raznolikosti

Objavjeno: 12.04.2017

Integriranje biološke raznolikosti

Priopćenje

Integriranje biološke raznolikosti u sektorske planove, programe i politike doprinosi postizanju održivog razvoja

10. april 2017. godine – „Postizanje ciljeva biološke raznolikosti bit će snažan doprinos realizaciji Programa održivog razvoja do 2030. godine“, istakla je dr. Cristiana Paşca Palmer, novoimenovana Izvršna sekretarka Konvencije o biološkoj raznolikosti, u razgovoru sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Antóniom Guterresom.

Na svom prvom sastanku sa Generalnim sekretarom, Paşca Palmer, nekadašnja rumunska ministrica za okoliš, vode i šume, naglasila je kako je njen glavni prioritet povećanje prepoznatljivosti i političke relevantnosti Konvencije o biološkoj raznolikosti, kao i saradnja sa drugim subjektima UN sistema u smislu postizanja Ciljeva održivog razvoja, uključujući one za koje biološka raznolikost igra ključnu ulogu, kao što su ciljevi 14 i 15.

Paşca Palmer je rekla: “Razmatrali smo uvijek goruća pitanja o biološkoj raznolikosti, kao i kompleksne izazove diljem svijeta, uključujući i snažne međusobne povezanosti između ekosistema, mira i sigurnosti. U tom smislu, poveznica između biološke raznolikosti i sigurnosti hrane je označena kao ključni problem. Složili smo se da sjednica Političkog foruma visoke razine, centralne platforme Ujedinjenih nacija za praćenje implementacije univerzalnih Ciljeva održivog razvoja, koja će se održati u julu 2017. godine, pruža izvrsnu priliku za naglašavanje koristi integriranja biološke raznolikosti u ključne sektore, kao što su poljoprivreda i ribarstvo“.

Konferencija zemalja članica Konvencije, koja je održana u Meksiku 2016. godine, bila je posvećena uključivanju biološke raznolikosti u sektor poljoprivrede, ribarstva, šumarstva i turizma. Ista problematika bit će razmatrana i u decembru 2018. godine na sljedećoj Konferenciji zemalja članica u Egiptu, koja će se fokusirati na proširenje procesa uključivanja biološke raznolikosti i u druge sektore, kao što su energija i rudarstvo, infrastruktura, proizvodnja i obrada i zdravstvo.

U ovom pogledu, Guterres i Paşca Palmer su također razmatrali doprinos ove tematike Programu održivog razvoja do 2030. godine i razmijenili mišljenja o mogućem planu za konferenciju u Egiptu, kao i za naredni sastanak stranaka koji će se održati u Kini 2020. godine.

Novosti