jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Ministrica Đapo sa ministrom države Katar Al Rumaihijem

Objavjeno: 15.05.2017

 Ministrica Đapo sa ministrom države Katar Al Rumaihijem

Federalna ministrica Đapo sa ministrom države Katar Al Rumaihijem

Katar želi uvoziti meso, voće i povrće iz BiH, našim firmama nude da grade ceste

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo susrela se danas u Dohi sa ministrom okoliša, urbanizma i poljoprivrede države Katar Mohammedom bin Abdullahom Al Rumaihijem.

Razgovoru su prisustvovali ambasador Katara u BiH Rashid Mubarak Al-Kuwari i bh. ambasador u Kataru Tarik Sadović.

Tom prilikom razmijenjena su i skustva, razgovarano je o dosadašnjoj saradnji i konstatirane mogućnosti za njezino proširenje u brojnim oblastima. U otvorenom razgovoru ministar Al Rumaihi je istakao da je građanima Katara Bosna i Hercegovina u srcu i da imaju posebne emocije spram naše zemlje. Zbog toga se, prije svega, ekonomska saradnja dvije zemlje mora intezivirati na obostrano zadovoljstvo.

S tim u vezi, izrazio je interes Katara za uvoz sirovog mesa i mesnih prerađevina iz BiH, kao i voća i povrća. Pomenuo je činjenicu da meso iz južne Amerike do Katara putuje i do 17 sati, a da bi iz BiH moglo biti dopremano za četiri do pet sati. Naravno, pod pretpostavkom najavljene skore uspostave direktne linije između Dohe i Sarajeva.

- Trebali bismo uspostaviti dobru saradnju u tom smislu. Iz Sarajeva bi dnevno desetine tona mesa mogle biti plasirane u Katar – kazala je Đapo.

U pogledu turizma, BiH je veoma atraktivna destinacija za državljane zemalja Zaljeva, jer su njihova tradicionalna ljetovališta u okruženju nesigurna. Đapo je kazala da BiH treba iskoristiti šansu i pružiti kvalitetnu uslugu ovim iznimno bogatim turistima.

-BiH ima prirodne ljepote koje oduzimaju dah, bogatu kulturnu baštinu i kvalitetnu, halal kuhinju, odnosno sve što treba turistima iz ovog dijela svijeta. Iz ozračja planinskog turizma može se za nekoliko sati doći do mora ili uživati u ekstremnim sportovima, odnosno odmarati pored rijeka i jezera, ovisno od interesa. Mi smo za njih perfektna destinacija i to treba iskoristiti. Jasno, uz poštovanje svih zakona i specifičnosti naše zemlje – podvukla je Đapo.

Također, Katar se ubrzano razvija zbog organizacije Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine. Osjeća se prezasićenost brojem automobila i neophodne su nove ceste i objekti, koji se svakodnevno grade.

-Ministar Al Rumaihi iskazao je mogućnost da bh. firme učestvuju u tenderima za izgradnju i pojektiranje cesta i autoputeva, te da dobiju vrijedne poslove – kazala je Đapo poslije sastanka.

Katar ima vodeću ulogu u zaštiti okoliša u zemljama Zaljeva te je dogovoreno i povezivanje fondova za zaštitu okoliša dvije zemlje, te mogućnosti saradnje u raznim zajedničkim projketima. Katar je voljan finansirati konkretne projekte, te razvijati saradnju eksperata dvije zemlje radi obostranog interesa. Ministar Al Rumaihi je prihvatio poziv ministrice Đapo da uskoro posjeti našu zemlju.

Na marginama 17. Doha Foruma na kojem učestvuje, ministrica Đapo susrela se i sa Hassanom Al Thawadijem, koordinatorom za organizaciju SP u nogometu 2022. godine. Tom prilikom uspostavljeni su kontakti i naglašena mogućnost buduće saradnje BiH i Katara i na ovom velikom svjetskom projektu.

Novosti

Priložene fotografije