jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Vlada Federacije BiH, utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Objavjeno: 22.05.2017

Vlada Federacije BiH, utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, u koji je, kako je novinarima kazala federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, uvrštena i definicija „posebne kategorije otpada“.

- To su otpadne materije koje su važne bilo sa aspekta njihove štetnosti po okoliš i zdravlje ljudi, bilo po količinama koje nastaju, te zahtijevaju posebno uređen način upravljanja od mjesta nastajanja, preko skupljanja, transporta i tretmana, do konačnog zbrinjavanja - kazala je mi nistrica.

Zakon o upravljanju otpadom dopunjen je uvođenjem, uz inspektora zaštite okoliša, i tržišno, turističko-ugostiteljskog inspektora

- Time se ovaj zakon usklađuje sa Zakonom o inspekcijama FBiH, jer se za oblast inspekcijskih poslova, pored postojećih inspektora zaštite okoliša i tržišno, turističko-ugostiteljskim inspektorima utvrđuje nadležnost u oblasti inspekcijskog nadzora u vezi zakona o upravljanju otpadom - izjavila je ministrica Đapo.

Zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je danas kako je aktualna Vlada Federacije BiH pokušala učiniti sve ne bi li Fondacija za održivi razvoj (OdRaz) nastavila s radom, ali u tome nije uspjela.

- Prije nas nastali su određeni problemi i Fondacija se suočila s nepovjerenjem međunarodnih financijskih institucija. Stoga je bilo neizvedivo implementirati bilo kakve projekte preko OdRaza. Mi smo se u Vladi uistinu trudili protekle dvije godine da osiguramo uvjete da ona nastavi s radom. Na žalost, nismo imali rezultata i jedino što je bilo pošteno je da pokrenemo postupak gašenja Fondacije OdRaz - kazala je na konferenciji za novinare ministrica Milićević, nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru.

Prema njezinim riječima, Vlada Federacije BiH izmirila je sve obveze OdRaza, i prema djelatnicima, i prema dobavljačima, a radi se o oko 800.000 KM.

Što se tiče odgovornosti za situaciju u OdRazu, Milićević je kazala kako je eventualna odgovornost na prošloj Vladi u čijem mandatu su i nastali problemi, dodavši kako je to posao za pravosudne organe i oni će dati konačnu ocjenu.

Na svojoj današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH usvojila je Program i kriterije raspodjele sredstava tekućih transfera Federalnog ministarstva kulture i sporta za 2017. godinu, za što je, kako je kazala federalna ministrice kulture i sporta Zora Dujmović, ukupno je izdvojeno 4,9 milijuna KM, kao i prošle godine.

- Za nekih petnaestak dana ići ćemo s objavom javnog poziva i tako ćemo izaći u susret svim manifestacijama i institucijama koje se bave kulturom i sportom, i pomoći im u provedbi njihovih programa i projekata - kazala je ministrica Dujmović.

Također, Federalno ministarstvo kulture i sporta je predložilo, a Vlada donijela odluke o izdvajanju sredstava za financiranje programa i projekata kulturnih društava. „Preporodu“ je dodijeljeno 75.000 KM, „Napretku“ 5.000 KM, „Prosvjeti“ 45.000 KM te „La Benevolenciji“ 25.000 KM.

Federalno ministarstvo kulture i sporta s tim kulturnim društvima potpisat će ugovore o načinu i uvjetima korištenja sredstava, a društva će Ministarstvu dostaviti izvješća o namjenskom utrošku.

Novosti

Priložene fotografije