jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Priopćenje za javnost iz sekretarijata konvencije o biološkoj raznolikosti

Objavjeno: 03.07.2017

Priopćenje za javnost iz sekretarijata konvencije o biološkoj raznolikosti

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST IZ SEKRETARIJATA KONVENCIJE O BIOLOŠKOJ RAZNOLIKOSTI

„Poljoprivredna praksa se mora promijeniti u svrhe zaštite ugroženih vrsta i staništa“

ZURICH, 27. juni/lipanj 2017. - Održiva poljoprivredna praksa mora biti široko rasprostranjena kako bi se zaustavio alarmantan gubitak biološke raznolikosti i zaštitile ugrožene vrste. (informacija data od strane Međunarodnog instituta za održivi razvoj (IISD) na osnovu Standarda i izvještaja o biološkoj raznolikosti).

Poljoprivredna proizvodnja trenutno iznosi 40 % ukupne površine tla i odgovorna je za 70 % projiciranih gubitaka u terestrijalnoj biološkoj raznolikosti uslijed širenja pretvorbe, onečišćenja i degradacije tla.

"Ono što se događa u poljoprivredi je važno. Sve je veća potražnja za certificiranim proizvodima što predstavlja veliku priliku za zaštitu prirodnih resursa. Tržište daje potporu nastojanjima za očuvanje kritičnih staništa, zaštitu kvaliteta tla i vode i ublažavanje utjecaja klimatskih promjena. Ali tržišne snage nisu dovoljne." , rekao je Scott Vaughan, predsjednik Uprave, IISD.

Tržišna vrijednost certificiranih poljoprivrednih proizvoda procjenjuje se na 52,5 milijardi USD u 2015. godini za osam glavnih poljoprivrednih proizvoda (banane, pamuk, kafa, kakao, čaj, šećer, palmino ulje i soja) što je povećanje u odnosu na 31,6 milijardi dolara u 2012. godini, prema prethodnoj procjeni Pregleda stanja inicijativa o održivosti.

Dva također važna poljoprivredna dobra - ribarstvo i šumarstvo - zabilježili su značajan rast, prema novim procjenama. Održivo tržište šumarstva raslo je na 231,8 milijardi USD u 2015. godini s 200,3 milijarde USD u 2012. godini. Održivo tržište ribarstva u 2015. godini poraslo je na 8,9 milijardi USD sa 6,8 milijardi USD. Ukupna trgovinska vrijednost deset najboljih održivih robnih tržišta porasla je na 293,2 milijarde u 2015. Od 238,7 milijardi USD u 2012. godini.

U nekim poljoprivrednim tržištima u današnje vrijeme dominantno su implementirani standardi održivosti. Polovina svjetske proizvodnje kafe u skladu je sa standardima, zajedno sa 30 % proizvodnje kakaa, 22 % proizvodnje palminog ulja i 18 % svjetske proizvodnje čaja. Studija predviđa da će također drugi poljoprivredni proizvodi - banane, pamuk, šećer i soja - imati postotak skladnosti sa standardima održivosti od najmanje 10 % do 2020. godine. Međutim, standardi održivosti i dalje predstavljaju zanemarivu snagu globalne poljoprivredne proizvodnje u cjelini. Ako bi navedenih osam poljoprivrednih proizvoda postalo 100 % certificirano, studija je pokazala da bi oni ipak iznosili samo 12 % globalnog poljoprivrednog zemljišta.

"Ako standardi koji se dobrovoljno primjenjuju igraju glavnu ulogu u smanjenju utjecaja poljoprivrede na gubitak biološke raznolikosti, trebalo bi uspostaviti njihovu značajnu prisutnost među ostalim poljoprivrednim kulturama - najznačajnijim, kao što su pšenica, kukuruz i riža ", rekao je autor studije Jason Potts, viši saradnik u IISD-u.

"Dobra je vijest da možemo izgraditi političku volju za rješavanje gubitaka biološke raznolikosti. Stranke Konvencije UN-a o biološkoj raznolikosti (CBD) pružaju vodeće napore koji su usmjereni ka identificiranju konkretnih rješenja i neposredne akcije kako bi se postigli ciljevi biološke raznolikosti.", rekao je Potts.

IISD studija temelji se na indikatorima Konvencije o biološkoj raznolikosti za utjecaj na biološku raznolikost za proizvodnju robe (BIICP), koji identificira osnovni skup indikatora biološke raznolikosti koji mogu pomoći vladama i poljoprivrednoj industriji razumjeti kako najbolje smanjiti negativne učinke na biološku raznolikost. Sekretarijat CBD-a također je dao doprinos razvoju ovog izvještaja.

"Dobrovoljno primjenjivani standardi održivosti važan su element neophodne politike za preusmjeravanje finansiranja prema održivim proizvodnim praksama i smanjenju gubitka biološke raznolikosti. Ovo izvješće predstavlja važan doprinos pružanju boljeg razumijevanja uloge i potencijala raznih dobrovoljno primjenjivanih standarda održivosti i onoga što donosioci političkih odluka mogu učiniti kako bi promovisali njihovu širu primjenu i njihovu robusniju integraciju u sveukupne političke okvire." izjavila je dr. Cristiana Paşca Palmer, izvršna tajnica Konvencije o biološkoj raznolikosti.

Istraživanje je objavljeno na godišnjem sastanku ISEAL Alliance- Konferencije o globalnoj održivosti 2017. - u Zurichu, Švicarska. Posjetite web stranicu posvećenu studiji kako biste vidjeli cjelokupni izvještaj i dodatne pojedinosti:

www.iisd.org/ssi/standards-and-biodiversity/

Novosti