jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Poruka izvršnog Sekretara Konvencije o biološkoj raznolikosti Dr. Cristiana Paşca Palmer

Objavjeno: 14.05.2018

Poruka izvršnog Sekretara Konvencije o biološkoj raznolikosti Dr. Cristiana Paşca Palmer

Poruka izvršnog Sekretara Konvencije o biološkoj raznolikosti

Dr. Cristiana Paşca Palmer

Povodom obilježavanja

Međunarodnog dana ptica selica

12. maj/svibanj 2018.

"Ujedinimo naš glas za zaštitu ptica" „

Postoji simbolika kao i stvarna ljepota u migraciji ptica... Nešto neizmjerno iscjeljujuće je u posmatranju ponavljajućih prijelaza prirode - dokaz da zore dolaze poslije noći i proljeće nakon zime“ izjava je poznatog američkog biologa i konzervatora Rachel Carsona.

Osim što služe kao podsjetnici na ciklus života, ptice selice su također dobri pokazatelji općeg stanja globalne biološke raznolikosti. Kada ptice počnu iščezavati to je zasigurno znak da je okoliš u lošem stanju. Prema IUCN Crvenoj listi ugroženih vrsta, 13 % svjetske populacije ptica su trenutno okarakterisane kao ugrožene što je posljedica, između ostalog, gubitka staništa, zagađenja i pojave klimatskih promjena.

Ptice kao vitalni dio biološke raznolikosti imaju ključnu ulogu u efektivnom funkcionisanju ekosistema širom svijeta. Ptice selice djeluju i kao oprašivači, a također imaju svoju ekonomsku i kulturolšku vrijednost poput lova, turizma i rekreacije.

Zaštita ptica selica predstavlja jedinstven izazov. Njihovo stanište je bezgranično, što u smislu zaštite predstavlja globalnu odgovornost. Zaštičujući ih, svi imamo dobrobiti, kao na primjer, po pitanju upravljanja i poboljšanja kvaliteta močvarnih ekosistema za ptice selice i zajednice koje žive ovisno o ekosistemskim uslugama, poput vode i hrane.

Mnoga područja identificirana kao rizična područja za zaštitu ptica su staništa za brojne ugrožene vrste biljaka i životinja. Zaštitom ptica i njihovih staništa osiguravamo očuvanje biološke raznolikosti na širem planu i pravimo još jedan korak bliže življenju u harmoniji s prirodom.

Novosti