jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Međunarodni dan pčela / World Bee Day

Objavjeno: 21.05.2018

Međunarodni dan pčela / World Bee Day

Vijeće Ujedinjenih nacija je 20. decembra/prosinca 2017. godine u Njujorku usvojila odluku o proglašenju 20. maja/svibnja kao Međunarodnog dana pčela. U ovoj godini se po prvi put obilježava Međunarodni dan pčela sa ciljem pružanja važnosti žaštiti pčela ali i drugih oprašivača.

Obilježavanje međunarodnog dana pčela je bila inicijativa države Slovenije, a simbolika obilježavanja ovoga dana u mjesecu maju/svibnju je vezana za pojavu da je u ovom mjesecu aktivnost pčela u sjevernoj hemisferi najizražajnija. Ovaj period je period od najvećeg značaja za polinaciju. Odabrani dan, 20. maj/svibanj, je također rođendan Antona Janše (1734-1773), pionira modernih čuvara pčela i jednog od najznačajnijih eksperata u ovoj oblasti. Anton Janša je bio jedan od prvih predavača modernog načina očuvanja pčela u svijetu, kojeg je imenovala carica Marija Terezija kao predavača u školi o očuvanju pčela u Beču.

Brojne studije ukazuju na to da su populacije pčela i ostalih oprašivača u značajnom padu, što ih čini sve ugroženijim vrstama. Ugroženost pčela je vezana za brojne faktore koji su posljedica ljudske aktivnosti poput intenzivne poljoprivrede i široko rasprostranjene upotrebe pesticida. Na ovaj način pčele su izložene novim bolestima koje im prijete. Izumiranje pčela nema za posljedicu samo smanjenje vrste, već također nosi i drastične promjene za cijeli ekosistem i ljudski rod. Pčele su zasigurno neprocjenjivi faktori za lanac ishrane i sigurnost hrane iz razloga što je trećina proizvedene hrane u svijetu ovisna o procesu oprašivanja.

Delegacija Bosne i Hercegovine je na 6. Plenarnoj sjednici IPBES-a (Međuvladina platforma o biodiverzitetu i uslugama ekosistema) koja je održana u Medelinu (Kolumbija), 17.-24. mart/ožujak, 2018. godine, pristupila koaliciji “Promocija polinatora”, potpisivanjem Deklaracije o članstvu, kao država koja je spremna poduzeti korake ka zaštiti polinatora i njihovih staništa.

Novosti