jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

SARADNJA SA NVO VODI BOLJEM RADU MINISTARSTVA

Objavjeno: 21.05.2018

SARADNJA SA NVO VODI BOLJEM RADU MINISTARSTVA

 Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo  sa predstavnicima NVO i  ekspertima Ambasade SAD u BiH za okoliš

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sa saradnicima održala je redovan godišnji sastanak sa većim brojem organizacija iz nevladinog sektora koje se bave pitanjima iz zaštite okoliša.

Ministrica Đapo je upoznala prisutne o radu i dostignutim rezultatima FMOIT-a u protekloj godini.

Jedan od osnovnih prioriteta FMOIT-a jeste izrada Federalne strategije okoliša za narednih deset godina. Na osnovu pregovora koje je ministrica obavila sa međunarodnim donatorima, izrada Federalne strategije će se realizirati uz finansijsku podršku od 500.000 KM od Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA), uz tehničku pomoć REC-a za BiH.

Također, ministrica Đapo je prisutne informirala o unapređenju zakonskog okvira u domenu zaštite okoliša i dobrobiti koju ovi zakoni donose za privredu i građane ove zemlje. Predloženim Zakonom o zaštiti okoliša koji je u parlamentarnoj proceduri, skraćuju se procedure potrebnih dozvola za privredne subjekte, ali i pooštravaju zahtjevi za zastitu okoliša, kao i zdravlje građana. U izradi je novi Zakon o zaštiti zraka, a doneseni su i novi pravilnici kojima je umnogome unaprijeđen proces monitoringa zraka i ograničenja po pitanju emisija u zrak.

Ministrica je pojasnila izmjene u Zakonu o upravljanju otpadom i izradu novih uredbi koje će unaprijediti oblast upravljanja otpadom te prevenirati i reducirati zagadjenja zemlje i vode koje je rasprostranjeno u Federaciji Bosne i Hercegovine uslijed nekontrolisanog odlagnja otpada.

U cilju transparentnog rada i utroška budžetskih sredstava, ministrica Đapo je prezentirala projekte koje je sufinansiralo FMOIT u cilju poboljšanja rada zaštićenih područja i regionalnih deponija. Također, prisutni su upoznati i sa projektima koje je FMOIT predložio za finansiranje iz IPA II sredstava.

Ministrica je prisutne informirala o izradi Strateške studije utjecaja na okoliš za ispitivanje i eksploataciju plina i nafte koja se po prvi put radi u Bosni i Hercegovini. Također, na sastanku je razgovarano o okolišnim dozvolama koje nisu odobrene uslijed nekvalitetno i nepropisno uradjenih studija utjecaja na okoliš, što je naišlo na podršku i odbravanje prisutnih zbog podizanja standarda u pogledu očuvanja ljudskog zdravlja i životne sredine.

Predstavnici nevladinih organizacija izrazili su zadovoljstvo organizacijom ovog sastanka. Ministrica Đapo je zahvalila prisutnima na saradnji i pomoći koju pružaju Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, istakavši kako ova saradnja i ovakav način rada treba nastaviti i unapređivati jer vodi boljem radu Ministarstva.

 

Ured ministrice

Novosti