jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

“Obilježavanje 25. godina akcije za biološku raznolikost”

Objavjeno: 22.05.2018

“Obilježavanje 25. godina akcije za biološku raznolikost”

Poruka Federalne ministrice dr.Edite Đapo povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti, ujedno i jubileja Konvencije o biološkoj raznolikosti (25. godina od stupanja na snagu).

22. maj/svibanj 2018. godine

“Obilježavanje 25. godina akcije za biološku raznolikost”

 

"Prije 25 godina, tačnije u decembru 1993. godine stupila je na snagu Konvencija o biološkoj raznolikosti, kao rezultat uspješno realizovanog projekta o održivom razvoju čija realizacija je trajala deceniju. Od 1993. godine države članice Konvencije među kojima je i Bosna i Hercegovina, poduzele su mjere za zaštitu biološke raznolikosti i njen održivi razvoj. Razvijena su partnerstva sa poduzetnicima, lokalnim stanovništvom, nevladinim organizacijama i ostalim interesnim stranama.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao nacionalna kontakt institucija za Konvenciju o biološkoj raznolikosti učestvuje u aktivnostima i obavezama prema Konvenciji. Trenutno je u toku izrada 6. nacionalnog izvještaja prema Konvenciji o biološkoj raznolikosti.

Naš imperativ je da učinimo sve da se zaustavi narušavanje odnosa u prirodi. Ostaju nam još dvije godine da udvostručimo naše napore prema globalnom strateškom planu za biološku raznolikost 2011.-2020. i da napredujemo u ostvarenju 20 Aichi ciljeva.

Trebamo dopusiti da nas zajednička kreativnost i inovativnost inspirišu u praktičnim idejama za očuvanje kvalitetnog života na planeti.

Zauzmimo čvrste korake i u narednih 25 godina u historiji ka ostvarenju naših ciljeva za život u harmoniji sa prirodom, sretan međunarodni dan biološke raznolikosti!“

 

Novosti