jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

PAŠINA TABIJA I POČITELJ BIT ĆE CENTAR KULTURNO-UMJETNIČKIH DEŠAVNJA

Objavjeno: 23.05.2018

PAŠINA TABIJA I POČITELJ BIT ĆE CENTAR  KULTURNO-UMJETNIČKIH DEŠAVNJA

PAŠINA TABIJA I POČITELJ BIT ĆE CENTAR KULTURNO-UMJETNIČKIH DEŠAVNJA

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je danas potpisala ugovor u iznosu od 110.000 KM sa Ecoplan d.o.o. Mostar kao izvršiocem projekta realizacije planiranih aktivnosti nužnih za završetak Druge faze rekonstrukcije i revitalizacije Pašine tabije u Starom gradu Počitelju.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je ovaj projekt proglasila projektom od značaja za Federaciju BiH i treba da bude okončan u toku ove godine. Nakon završetka potrebnih radova Pašina tabija će biti otvorena scena sa gledalištem i zatvoreni multimedijalni centar koji će obezbijediti očuvanje i promociji jedinstvenog kulturno-historiskog spomenika, ali i omogućiti da Počitelj postane centrom kulturno-umjetničkih dešavanja u kojem se ujedno razvija i kreativni turizam.

„Ponosna sam da ćemo baš ove godine završiti sa obnovom Pašine tabije jer je i ovogodišnja tema Svjetske turističke organizacije Razvoj turizma kroz zaštitu kulture i historijskog nasljeđa, a Počitelj je od neprocjenjive vrijednosti za sve nas. Pašina tabija i orijentalno-mediteranske zidine danas svojom jedinstvenošću i neprolaznom ljepotom oduševljavaju brojne posjetitelje i rasplamsavaju maštu mnogih umjetnika čuvajući uspomenu na našu povijest i pretke“, kazala je ministrica Đapo ovom prilikom.

Ministrica Đapo će, nakon završetka ovog projekta, u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine inicirati pitanje određivanja titulara Pašine tabije i Starog grada Počitelja kao značajnog kulturno-historijskog kompleksa, čime bi pitanje uprave i brige o njemu bilo trajno riješeno.

Novosti