jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Ministrica Đapo razgovarala sa predsjednikom Udruženja Hagada

Objavjeno: 29.05.2018

Ministrica Đapo razgovarala sa predsjednikom Udruženja Hagada

Ministrica Đapo razgovarala sa predsjednikom Udruženja Hagada

SARAJEVSKA HAGADA I AHDNAMA SIMBOLI NEUNIŠTIVOG JEDINSTVA BH. RAZLIČITOSTI

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je sjedištu Ministarstva ugostila gosp. Elija Taubera, predsjednika Udruženja Hagada.

Gospodin Tauber je ministrici prezentirao uspješno završeni projekt edukacije i ceritifikacije turističkih vodiča pod nazivom Stazama Jevreja čiju realizaciju je pomoglo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. On je ujedno prezentirao i novi projekt Udruženja za promociju Sarajevske Hagade.

„Od velikog je značaja što smo u Federaciji BiH pokrenuli specijalizirane ture Stazama Jevreja kao novi turistički proizvod i educirali po dvadeset turističkih vodiča u Sarajevu i Mostaru da domćim i inozemnim turistima približe život uzi jedinstveno i bogato kulturno-historijsko naslijeđe bh. Jevreja“, istakla je ministrica Đapo.

Dajući podršku i projektu promoviranja Sarajevske Hagade, ministrica Đapo je naglasila da je ovo ujedno „prilika da se promovira multikulturalni i multireligijski duh Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva u kojem su generacije Jevreja iz Španije, Srednje i Istočne Evrope pronalazile utočište i drugi dom, nazvavši ga Mali Jerusalem. Takvo Sarajevo oduvijek je plijenilo pažnju i oduševljavalo brojne posjetioce, putnike, istraživače, diplomate koji su mu dodijelili epitet Jeruzalem Evrope u kojem se ne samo susreću, već i interaktivno prepliću, međusobno kompenziraju i koegzistiraju tri najveće svjetske monoteističke religije. Čuvena Sarajevska Hagada je, uz Ahdnamu, najbolji simbol tog neprolaznog i neuništivog jedinstva bh. različitosti.“

Novosti