jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Ministrica Đapo primila u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana

Objavjeno: 29.05.2018

Ministrica Đapo primila u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana

Ministrica Đapo primila u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana

JAPANSKE AUTOKOMPANIJE SU ZAINTERESIRANE ZA BiH i ZAPADNI BALKAN

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo primila je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini NJ. E. Hideyuki SAKAMOTO.

Ministrica Đapo poželjela je dobrodošlicu Nj. E. ambasadoru Sakamoto i ukratko prezentirala nadležnosti i ciljeve Federalnog ministarstva i okoliša i turizma.

„Bosna i Hercegovina jeste daleko od Japana, ali je u Evropi, pa je interesantna za japanske kompanije“, kazao je ambasador Sakamoto. Dodao je da Japan ima tradicionalno razvijenu proizvodnju, što i jeste vodeća privredna djelatnost. Japanske autokompanije bazirane na ekološki prihvatljivim autotehnologijama su zainteresirane za Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan općenito.

„Nadamo se da će suradnja biti uspostavljena jer Bosna i Hercegovina ima dobro educiranu, kvalitetnu a jeftiniju radnu snagu u poređenju sa zemljama Zapadne Evrope. Također imamo velike, prije svega prirodne potencijale za razvoj turizma“, kazala je ministrica Đapo.

Okolišna politika i problematika zagađenja okoliša bila je posebno akcentirana tokom ovog razgovora. Ambasador Sakamoto je istakao da je Japanska razvojna agencija (JAIKA) zainteresirana za suradnju i povoljno finansiranje projekata iz oblasti okoliša.

Novosti