jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u posjeti Maglaju

Objavjeno: 30.05.2018

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u posjeti Maglaju

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u posjeti Maglaju

MAGLAJSKA I DRUGE TVRĐAVE OSTACI BOSANSKOG KRALJEVSTVA I ZADUŽBINA NAŠIH PREDAKA

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je boravila u radnoj posjeti Općini Maglaj, gdje je sa načelnikom Mirsadom Mahmutagićem i njegovim suradnicima razgovarala o turističkim i privrednim potencijalima, kulturno-historijskom naslijeđu i prirodnim resursima ove općine. Ovom prilikom istaknuti su i pozitivni primjeri u sferi unapređenja zaštite okoliša u Općini Maglaj.

Sastanku ministrice Đapo sa načelnikom Maglaja prisustvovao je i Muhamed Hrnjić, direktor HM Prometa, jedne od vodećih firmi na teritoriju ove općine. HM Promet zapošljava oko 450 radnika, a proizvodi ove firme odavno su već dobro poznati i traženi na evropskom tržištu. Povjerenje su im poklonile renomirane svjetske firme poput BMW-a, Nissan-a, Mercedes Smart-a, Mitsubishi-ja i drugih.

HM Promet je sa Srednjoškolskim centrom u Maglaju postigao dogovor o otvaranju odjeljenja za stručno obrazovanje kadrova potrebnih ovoj firmi, koji u HM Prometu obavljaju praksu tokom školovanja, a kada završe školu dobiju i posao u ovoj kompaniji koja svakog mjeseca kupcima u Njemačkoj isporuči više od 40.000 raznih vrsta odjevnih predmeta. Inače, HM Promet izvozi 98 posto svoje proizvodnje i višegodišnji unaprijed potpisani ugovori sa partnerima nude stabilnost firme i sigurnost njihovog poslovanja.

Ministrica Đapo je naglasila kako su HM Promet i Muhamed Hrnjić primjer da se veliki san o poslovnoj suradnji sa svjetski renomiranim brandovima može ostvariti i u jednoj maloj općini kao što je Maglaj ako se ima vizija i spremnost da se predano radi.

Prilikom boravka u Maglaju, ministrica Đapo je obišla i Maglajsku tvrđavu, jednu od glavnih tamošnjih turističkih atrakcija i jedne od najjačih utvrda u ovom dijelu Bosne. „Nastale u 14. stoljeću kao dio tada velike utvrde za odbranu Bosanskog kraljevstva, ove zidine i cijeli krajolik pripovijedaju hiljadugodišnju priču o našem srednjevjekovnom Bosanskom kraljevstvu, čiji duh živi i danas. Gdje god krenemo po našoj prelijepoj zemlji, svuda nas dočekaju slični i jedinstveni spomenici - ostaci Bosanskog kraljevstva i zadužbina naših predaka kao dokaz kontinuiteta Bosanske države. Naša je dužnost da ih zaštitimo i očuvamo, kako bismo ih s ponosom mogli pokazati cijelom svijetu i ostaviti u naslijeđe budućim generacijama“ poručila je ministrica Đapo prilikom obilaska Maglaja.

Novosti

Priložene fotografije