jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Ministrica Đapo u Tarčinu otvorila Dan upravljača zaštićenih područja

Objavjeno: 05.06.2018

Ministrica Đapo u Tarčinu otvorila Dan upravljača zaštićenih područja

Ministrica Đapo u Tarčinu otvorila Dan upravljača zaštićenih područja

Obilježavajući Svjetski dan okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo otvorila je Dan upravljača zaštićenih područja u BiH, koji je danas u Tarčinu organizirao program UN za zaštitu okoliša (UNEP).

- Ovogodišnji slogan Svjetskog dana okoliša je „Pobijedimo zagađenje plastike“. Stoga bih zamolila da, kada kupujete plastiku za jednokratnu upotrebu, vrećice, čaše, flaše ili bilo šta drugo, imate na umu da njihova razgradivost traje hiljadu godina. Prosječan čovjek upotrijebi 1.000 plastičnih vrećica u godini, a sagorijevanje četiri plastične vrećice troši kisika koliko je potrebno čovjeku za jedan dan. Znači da za​ godinu dana, korištenjem plastičnih vrećica, jedan čovjek oduzme sebi 250 dana ili osam mjeseci kisika - rekla je ministrica Đapo.

Prisutnim upravljačima zaštićenih područja, federalna ministrica je ukazala da se može doprinijeti rediciranju upotrebe plastičnog otpada odbijanjem korištenja plastičnih proizvoda ili nekupovinom plastičnih kesa, korištenjem ambalaže koja je namijenjena za višekratnu upotrebu, ili odlaganjem plastičnog otpada na predviđena mjesta.

Na taj način, upozorila je, pomažemo očuvanju prirodnih blagodeti i biološke raznolikosti BiH.

Skrenula je pažnju da se u ovoj godini obilježava 25 godina Konvencije o biološkoj raznolikosti, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao kontakt institucija BiH za ovaj događaj, učestvuje u aktivnostima i obavezama u skladu s Konvencijom.

- Trenutno je u toku priprema šestog nacionalnog izvještaja prema Konvenciji o biološkoj raznolikosti. Ostaju nam još dvije godine da udvostručimo naše napore prema globalnom strateškom planu za biološku raznolikost 2011.-2020. i da napredujemo u ostvarenju 20 Aichi ciljeva - istakla je federalna ministrica.

Dan upravljača zaštićenih područja u BiH je inicijativa UNEP-a na unapređenju komunikacije i saradnje upravitelja zaštićenih područja u BiH u cilju adresiranja trenutnih problema u zaštićenim područjima specifično i sektoru zaštite prirode generalno.

Trenutno su u BiH zaštićena trideset i tri prirodna područja koja obuhvataju tek oko tri posto teritorije države.

UNEP u saradnji s partnerima iz resornih entitetskih ministarstava, te nevladinom organizacijom CENER21 i Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS trenutno radi na projektu, čiji je cilj uspostavljanje osam novih zaštićenih područja u BiH.

Svjetski dan okoliša se već 45 godina obilježava svakog 5. juna u više od 140 zemalja svijeta. Postao je globalna platforma za podizanje svijesti o širokom spektru problema iz oblasti zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, zaštite prirode do užih okolišnih tema poput nezakonite trgovine divljim vrstama.

Novosti

Priložene fotografije