jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Federalna ministrica okoliša i turizma na ceremoniji otvaranja Međunarodnog sajma ENERGA

Objavjeno: 21.06.2018

Federalna ministrica okoliša i turizma na ceremoniji otvaranja  Međunarodnog sajma ENERGA

Federalna ministrica okoliša i turizma na ceremoniji otvaranja

Međunarodnog sajma ENERGA

ČISTA ENERGIJA – ENERGIJA DANAŠNJICE I BUDUĆNOSTI

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo prisustvovala je ceremoniji otvorenja Međunarodnog sajma ENERGA koji se održava u Centru Skenderija u Sarajevu od 19. do 21. juna ove godine.

Ovom prilikom, ministrica Đapo je kazala da na sajmu učestvuju vodeće kompanije koje se bave pitanjima energetike, okoliša i dizajna u cilju uštede energije.

„Sajam ENERGA je postao poznati brend i centar poslovnih aktivnosti ne samo u BiH, već i cijelu regiju i Evropu. Ovo je mjesto na kojem se predstavljaju moderna tehnološka dostignuća koja će definisati budućnost naše zemlje. Čista energija je energija današnjice i naše budućnosti.

Razvoj solarne energije i vjetroelektrane utiču da cijena energije pada. Tranzicija prema čistim energijama će povećati produktivnost, omogućiti energetsku sigurnost I građanima osigurati da uživaju u čistom zraku, a time i Bosni i Hercegovini da ima zdravu naciju”, naglasila je ministrica Đapo.

Investitorima je, naravno, najvažnija sigurnost na određenom tržištu, ali potpisivanjem Pariškog sporazuma, sve zemlje i vlade su poslale jasan dugoročan signal da su svi opredijeljeni da razvijaju svoje ekonomije na osnovu obnovljivih izvora energije.

U svom obraćanju, ministrica Đapo je informirala prisutne da je Bosna i Hercegovina također uznapredovala u oblasti zastite okoliša. Uspostavljen je mehanizam prikupljanja sredstava po sistemu zagađivač plaća, uspostavljeno je nekoliko respektabilnih regionalnih centara prikupljanja otpada, unaprijeđen sistem okolišnih dozvola, praćenje kvalitete zraka, intenzivno se radi na rješavanju nekoliko tzv. crnih tačaka velikih industrijskih zagađenja.

Sajam ENERGA je jedinstveni energetski događaj u regiji koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već osmu godinu zaredom, a drugu kako se održava u Sarajevu, tretira oblasti energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije. Ove godine, ENERGA će okupiti više od 100 izlagača iz 12 zemalja i 200 učesnika sadržajnog konferencijskog dijela programa.

Radna konferencija ENERGA održava se u četiri sesije: Energetske i klimatske politike u BiH, Uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u BiH, Modularni sistemi daljinskog grijanja / hlađenja na bazi obnovljive energije i Sigurnost snabdijevanja gasom u BiH - Usklađivanje gasnog sektora sa III Energetskim paketom.

Novosti

Priložene fotografije