jezici bh naroda
engleski jezik
  Naslovnica  |  O nama  |  Linkovi  |  Impressum  |  Kontakt

Emisije CO2 u 2011.g. veće za 2,5 posto

Objavjeno: 15.11.2012

Emisije CO2 u 2011.g. veće za 2,5 posto

Globalne emisije ugljičnog dioksida (CO2) u 2011.g. porasle su 2,5 posto, na 34 milijarde metričkih tona (37,48 milijarde tona), što je novi rekord, priopćeno je iz njemačkog institut za obnovljivu energiju.
IWR, koji savjetuje njemačka ministarstva, naveo je oporavak industrije , nakon završetka svjetske ekonomske krize posljednjih godina.
"Ako se zadrži trenutni trend, diljem svijeta emisije CO2 rasti će za dodatnih 20%, na više od 40 milijardi metričkih tona do 2020," kazao je IWR direktor Norbert Allnoch.
Kina je predvodila na tablici emitera u 2011.g. sa 8,9 milijardi metričkih tona, što je povećanje sa 8,3 milijarde u odnosu na godinu ranije. Njihov CO2 učinak je 50 posto veći u odnosu na 6 milijardi metričkih tona u Sjedinjenim Američkim Državama.
Indija je bila treća, ispred Rusije, Japana i Njemačke.
U svibnju je Međunarodna agencija za energetiku rekla da je globalna emisija CO2 porasla 3,2 posto u odnosu na prošlu godinu, tj. na 31,6 milijarde metričkih tona, predvođena Kinom.
IWR odavno je predlagao da se stavi kočnica na rast korištenja upotrebe fosilnih goriva i stabilizaciju globalne emisije CO2, kroz povezivanje outputa CO2 svake zemlje prema obveznom ulaganju u opremu za zaštitu klime i obnovljivih izvora energije.
Ponovili su ovaj prijedlog, dodajući da nije bilo konsenzusa jer takvi prijedlozi izlažu velike emitere na kritike i izvršavaju pritisak na političare da brane prijetnje konkurentnosti njihovih makroekonomija.
Globalne emisije CO2 veće su za 50 posto od onih u 1990, početne godine Protokola iz Kyota.Prvo razdoblje Protokola iz Kyota završava 31. prosinca, i kreće ravno u novom obvezujuće razdoblje.
O dužini novog razdoblja raspravljat će svjetski čelnici na konferenciji u Dohi ovog mjeseca na summitu UN-a, o globalnim naporima za rješavanje klimatskih promjena. Cilj Summit-a je finalizirati novi obvezujući sporazum smanjenja emisija do 2015, koji će doći na snagu u 2020.

Novosti