Evropski dan nacionalnih parkova/ European Day of Parks 24. maj/svibanj 2018.

Evropski dan nacionalnih parkova/ European Day of Parks 24. maj/svibanj 2018.

Čet, 24. Maj. 2018.


Evropski dan nacionalnih parkova/ European Day of Parks 24. maj/svibanj 2018. Europski dan parkova proglašen je od strane EUROPARC Federacije (Federacija nacionalnih parkova Europe) kako bi ...

Evropski dan nacionalnih parkova/ European Day of Parks

24. maj/svibanj 2018.

Europski dan parkova proglašen je od strane EUROPARC Federacije (Federacija nacionalnih parkova Europe) kako bi se ukazalo na vrijednosti zaštićenih područja na području Europe uz podršku javnosti. Na ovaj dan 1909. godine u Švedskoj su proglašeni prvi europski parkovi, tačnije devet švedskih nacionalnih parkova.

Europski dan nacionalnih parkova je prvi put obilježen 1999. godine s ciljem naglašavanja vrijednosti zaštićenih područja i njihove zaštite, uz promociju zaštite i rada nacionalnih parkova, parkova prirode, rezervata biosfere i Natura 2000 lokaliteta.

Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim blagodatima. Na području Federacije Bosne i Hercegovine nalazi se ukupno 12 zaštićenih područja i 21 zaštićeno područje na prostoru Republike Srpske, od čega su najbrojnija zaštićena područja okarakterisana kao V. kategorija prema IUCN kategorizaciji (zaštićeni pejzaž).

Bosna i Hercegovina posjeduje četiri nacionalna parka: NP Una, NP Drina, NP Kozara i NP Sutjeska.

Nacionalni park Drina se rasprostire na području od 6315.32 ha. Rijeka Drina je prirodna granica između Srbije i Bosne i Hercegovine, nastaje kod Šćepan polja, od planinskih rijeka Pive i Tare, a dužina njenog toka iznosi 344 km i smatra se za jednu od najljepših rijeka Evrope. Posebno bogastvo ove rijeke čini njen živi svijet, a u tom smislu najpoznatija je po svojim trofejnim mladicama, lipljenima i potočnim pastrmkama na izvorištu kao i po izuzetno krupnim skobaljima, riječnim mrenama, klenovima i ploticama.

Nacionalni park Una obuhvata područje od 19.800 ha i rasprostranjen je duž doline gornjeg toka rijeke Une i duž doline rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rijeke Krke na zapadu. Specifičnost rijeke Une je izrazita dužina njenog „sedrotvornog“ toka, s cijelim nizom pratećih fenomena (sedrenih spilja, sedrenih otoka, barijera i slapova), te s iznimnim oblicima kotlina (Martin Brod, Kulen Vakuf, Klisa, Lohovo) i klisura kanjonskog tipa. Ovo područje predstavlja jedinstveni prirodni kompleks ovog dijela Evrope, bogatog pejzažnom i biološkom raznolikošću. U pogledu kulturne i istorijske vrijednosti, ovo područje obiluje bogatim naslijeđem arheoloških lokaliteta i istorijskih spomenika.

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u BiH i nalazi se na ukupno 17.350 ha što uključuje područje rijeke Sutjeske, strogi prirodni rezervat Perućica, dijelove planina Maglić (2386 m - najviši vrh u BiH), Volujak, Vučevo i Zelengora. Zahvaljujući svojim prirodnim vrijednostima NP Sutjeska je dragulj Bosne i Hercegovine. Na planini Zelengora postoji osam glacijalnih jezera popularnog naziva "gorske oči". Ostale ključne karakteristike područja su duboki kanjoni planinskih rijeka Sutjeska, Hrčavka i Jabučnica, bogati potočnom pastrmkom. Strogi prirodni rezervat Perućica (1.434 ha), najbolje je očuvana i najveća prašuma u Evropi, gdje je svaki oblik ljudske intervencije strogo zabranjen od 1962. godine.

Nacionalni park Kozara smješten je u centralnom dijelu istoimene planine, na površini od 3.907,54 ha. Na dan 6. juna 1957. godine šume planine Kozare proglašene su za šume od historijskog značaja s ciljem očuvanja uspomene na kozaračku epopeju. Nacionalni park obiluje vrijednim prirodnih ljepotama i spomenikom od historijskog značaja za ovog područje, također park je bogat florom i faunom od izuzetnog značaja. U Nacionalnom parku Kozara trenutno je registrovano 16 vrsta vilin konjica. Od toga 8 vrsta se nalazi na Crvenoj listi zaštićene flore i faune RS.