Sastanak Srebrenke Golić sa Editom Đapo

Sastanak Srebrenke Golić sa Editom Đapo

Pon, 14. Dec. 2015.


 Ministar za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić se sastala sa ministrom životne sredine i turizma Federacije BiH Editom Djapo te razgovarala o usa...

 Ministar za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić se sastala sa ministrom životne sredine i turizma Federacije BiH Editom Djapo te razgovarala o usaglašavanju stavova i harmonizaciji propisa iz oblasti zaštite životne sredine izmedju ova dva entiteta.

Odluku o odlaganje radioaktivnog otpada u mjestu Trgovska gora, opština Dvor, koju je Hrvatski sabor na sjednici donio, nikako ne smije biti sprovedena, saglasni su iz oba entiteta Srpske. Stoga je i održan sastanak izmedju predstavnika ministarstava iz resora zaštite životne sredine na kojem je bilo riječi o rezoluciji o protivljenju izgradnje odlagališta. Radi se o mjestu koje je samo tri kilometra udaljeno od Opštine Novi Grad i time opasno po život i zdravlje ljudi.

- Razgovarala sam sa gospodjom Djapo, ona će uputiti rezoluciju prema Parlamentu Federacije kako bismo tražili od zajedničkih institucija da preduzmu diplomatske i druge aktivnosti u okviru svojih nadležnosti sa Republikom Hrvatskom kako ne bi došlo do odlaganja radioaktivnog odpada nas kao pogodjene zemlje sa Republikom Hrvatskom, rekla je Ministar za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

- Sastanak je bio konstruktivan, donijeli smo puno zaključaka. U svakom slučaju dobra saradnja može doprinijeti dobrim rezultatima, pogotovo što oblast okoliša ne poznaje granice, dodala je Ministar životne sredine i turizma Federacije BiH Edita Djapo.

OFF Rezoluciju je prihvatila Vlada Srpske te će biti upućena prema Parlamentu, a isto se očekuje i od resornog ministarstva Federacije. Da je saradnja u ovom resoru izmedju entiteta na nivou potvrdili su i direktori Fondova za zaštitu životne sredine.

- Mi smo danas na moje veliko zadovoljstvo postigli sporazum da ćemo harmonizovati propise koji su za nas jako bitni kada je u pitanju ova oblast, naglasio je Direktor Fonda za zaštitu životne sredine BiH Safet Harbinja.

- Cilje je bio da obezbjedimo ujednačenu primjenu propisa da bi svi subjekti koji imaju odredjene obaveze u oblasti zivotne sredine bili jednako tretirani na teritoriji Bosne i hercegovine i to se dobro radi kroz medjuentitetsko tijelo, rekao je Direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS Srdjan Todorović.

Na sastanku se razgovaralo i o zagadjenosti rijeke Spreče u Doboju, te će entiteti saradjivati i uz pomoć inspekcijskih organa pronaći rješenje i za ovaj problem.Pored toga riječi je bilo i o implementaciji projekta nabavljenih 28 hidrometeoroloških stanica.Iz Vlade su odredili i krajnji rok, 15. 02. Prema kojim se svi propisi moraju predočiti u vidu nacrta vezani za problematiku.

Jelena Bojanić
http://srpskacafe.com/index.php/najnovije-vijesti/banjaluka/item/48853-sastanak-srebrenke-golic-sa-editom-dapo