Započeo dvodnevni sastanak: Potpisnice Bernske konvencije o klimatskim promjenama

Započeo dvodnevni sastanak: Potpisnice Bernske konvencije o klimatskim promjenama

Sri, 01. Jun. 2016.


Radni sastanak Bernske konvencije Vijeća Europe na kome je glavna tema bila "klimatske promjene i njihov utjecaj na biološku raznolikost i društveno-gospodarski razvoj" počeo...

Radni sastanak Bernske konvencije Vijeća Europe na kome je glavna tema bila "klimatske promjene i njihov utjecaj na biološku raznolikost i društveno-gospodarski razvoj" počeo je danas u Mostaru.

BiH je, nakon Francuske, Belgije, Španjolske i Italije, prvi put domaćin radnog sastanka članova Bernske konvencije Vijeća Europe koji će se u sljedeća dva dana održava u Mostaru.

U Mostaru sudjeluju predstavnici iz 40 zemalja potpisnica Bernske konvencije Vijeća Europe, a BiH predstavlja Mirjana Milićević sa Sveučilišta u Mostaru.

"Na temelju raznih izvještaja pokušat ćemo odrediti mjere i perspektive za Bosnu i Hercegovinu na daljnju budiućnost i osvrnut ćemo se posebno na probleme koje je BiH imala, a uzrokovane su klimatskim promjenama", navela je Milićević.

Sastanak, dogovoren u Strasbourgu prošle godine, otvorila je ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Edita Đapo.

"Da bi se suzbile negativne posljedice klimatskih promjena na biološku raznolikost, važno je provoditi zakonske propise koji se odnose na zaštitu biodiverziteta, smanjiti izvore koji nanose štetu biodivirzitetu i efikasno zaštititi postojeću biološku raznolikost", kazala je ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Edita Đapo te navela da je BiH poduzela značajne korake po pitanju problematike klimatskih promjena na državnom i međunarodnom nivou.

"Vijeće ministara BiH je usvojilo strategiju prilagođavanja na klimatke promjene i niskoemisionog razvoja za BiH čijom bi implementacijom BiH postigla ostvarivanje vizije i razvoja da do 2025. postane održiva i napredna džava zelene ekonomije", istaknula je ministrica Đapo.

Voditelj Odjela Vijeća Europe za bioraznolikost Eladio Fernandez-Galiano kazao je kako borba protiv klimatskih promjena mora biti prioritet vladama svih zemalja u svijetu.

''Vlade se moraju ozbiljno pozabaviti ovim fenomenom i moraju promijeniti svoje politike kako bi zaštitile životinjski i biljni svijet na Zemlji'', kazao je Fernandez-Galiano dodavši kako je strateške aktivnosti potrebno poduzeti što prije, jer će svako odlaganje samo povećavati troškove borbe protiv posljedica klimatskih promjena.

Sastanak radne skupine eksperata Bernske konvencije Vijeća Europe u Mostaru traje dva dana, a po završetku konferencije usvojit će se set zaključaka.

Ovdje možete pogledati linkove:

http://prvi.tv/tv/vijesti/potpisnice-bernske-konvencije-o-klimatskim-promjenama/2442

http://www.pogled.ba/clanak/foto-u-mostaru-poceo-radni-sastanak-vijeca-europe-o-klimatskim-promjenama/89444