7. Ministarska konferencija Zdravlje i okoliš, Budimpešta-Usvojena Deklaracija o Zdravlju i Okolišu

7. Ministarska konferencija Zdravlje i okoliš, Budimpešta-Usvojena Deklaracija o Zdravlju i Okolišu

Pet, 07. Jul. 2023.


Ministri i predstavnici država članica evropskog regiona Svjetske zdravstvene organizacije iz oblasti zdravstva i okoliša usvojili su u Budimpešti Deklaraciju na 7. Ministarskoj konferenciji o okolišu i zdravlju, održanoj u periodu od 5 do 7 jula.

Klimatske promjene ugrožavaju zdravstvene sisteme izazivajući zarazne i nezarazne bolesti koje nastaju zbog ekstremnih vremenskih događaja (toplotni valovi, poplave, suše, požari) kao i zbog nedostatka vode, topljenja leda i podizanja nivoa mora. Indirektni uticaji uključuju širenje vektora, alergena, bolesti izazvanih kontaminiranom vodom i hranom, utičući na ljudsko zdravlje, dobrostanje, smanjujući radnu sposobnost, posebno za osjetljive grupe stanovništva.

Zemlje su se obavezale da povećaju napore na prevenciji, pripremi i ranom upozorenju i odgovoru na krize, kako bi zaštitile ljudsko zdravlje, posebno osjetljivu populaciju i povećali otpornost zdravstvenih sistema i kapaciteta kao odgovor na krize, te povećali sposobnost i napore u prepoznavanju okolišnih determinanti bolesti.

Potrebno je kreirati kapacitete za transdisciplinarni i multisektorski pristup koji prepoznaje i kreira partnerstvo između Zdravlja i Okoliša.

Potrebno je hitno uključivanje zdravstva u procese dekarbonizacije i klimatskih promjena.

https://www.who.int/.../seventh-ministerial-conference-on...