Održana početna konferencija Projekta “Jačanje pješačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine - E-CrossPass"

Održana početna konferencija Projekta “Jačanje pješačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine - E-CrossPass

Sub, 10. Jun. 2023.


Održana početna konferencija Projekta “Jačanje pješačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine - E-CrossPass" 

U četvrtak 8. juna 2023. godine u 13 sati u Tuzli je održana                                                       početna konferencija Projekta “Jačanje pješačkog koridora u                                     prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine - E-CrossPass".


Projekat partnerski realiziraju Turistička organizacija Užica, Planinarsko društvo „Konjuh“ iz Tuzle, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Planinarski savez Srbije, a isti sufinansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020 (IPA II). 

Projekat ima za cilj da doprinese održivom razvoju lokalnih zajednica, oživi i unaprijedi turizam na otvorenom u prekograničnom području između Tuzlanskog kantona i regiona Zapadne Srbije, sa naglaskom na ruralna područja, lokalnu kulturu i autentičnost.

Na Konferenciji se obratio Gianluca Vannini, šef Operativnog sektora za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini, te predstavnici  vlasti Tuzlanskog kantona, Republike Srbije, PD „Konjuh“ Tuzla, menadžerkaprojekta E-CrossPass i dr.

 

Ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma učešćeje uzela Farida Cikotić, pomoćnica ministrice za turizam i ugostiteljstvo koja je navela, da je pored unapređenjainfrastrukture za pješačenje, veliki značaj ovog projekta i za zdravlje građana/turista koji sve više preferiraju boravak i odmor u prirodi, te da je razvoj ruralnog turizma prepoznat u Strategiji razvoja  Federacije BiH 2021.-2027., kao i u Strategiji razvoja turizma Federacije BiH 2022.-2027.