Đapo: Ministrica Turković hitno da ispravi grešku

Đapo: Ministrica Turković hitno da ispravi grešku

Uto, 14. Jul. 2020.


Federalno ministarstvo okoliša i turizma pozdravlja odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o otvaranju granica BiH za državljane zemalja Evropske unije uz negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Odluka o otvaranju granica za strane državljane, odnosno potencijalne turiste, može u značajnoj mjeri spasiti tusitičku sezonu te smanjiti negativne posljedice pandemije koronavirusa na turističku privredu u BiH.

Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo navodi:

„Međutim, ostaje nejasno zašto Vijeće ministara BiH nije otvorilo granice i za državljane Turske, SAD, ali i građane zemalja bliskog i dalekog istoka i drugih država svijeta?!

Naglašavam da Turska nikada od početka pandemije nije uvela apsolutno nikakve mjere niti restrikcije za građane BiH. Turska je jedan od najvećih investitora u oblasti obrazovanja, privrede i drugim segmentima te jedan od najvećih trgovinskih partnera naše zemlje. Također, znatan broj državljana Turske se školuje u BiH, ali i posjećuje našu državu na poslovnoj i turističkoj osnovi.

Podsjećam i da su turske aviokompanije već uspostavile redovne avioletove za Sarajevo te stoga nema razloga da granice BiH ne budu otvorene i za državljane Turske i drugih zemalja.

Posebno čudi i zabrinjava šutnja, neaktivnost i nezainteresiranost dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja je na sjednici Vijeća ministara morala insistirati na tome da BiH treba otvoriti granice za državljane svih prijateljskih zemalja.

Pozivam ministricu Turković i Vijeće ministara da hitno isprave ovu grešku!“