Đapo: Nastojimo uduplati površinu zaštićenih područja u FBiH

Đapo: Nastojimo uduplati površinu zaštićenih područja u FBiH

Uto, 28. Dec. 2021.


Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, predstavila rezultate rada ovog ministarstva u proteklih 12 mjeseci. Tom prilikom kazala je da su u toku 2021. godine pokrenute aktivnosti kako bi bila uduplana površina zaštićenih područja u FBiH sa sadašnjih 3,24 posto.

Predstavljajući rezultate rada iz 2021. godine, ministrica Đapo je pojasnila da je u tu svrhu pripremljen zakon o špilji Vjetrenica koji je Vlada HNK usvojila u februaru, nakon čega je UNESCO-u upućen zahtjev za proglašenje zaštićenog prirodnog područja. 

Dodala je da je isti zahtjev UNESCO-u upućen za martinbrodske slapove u Nacionalnom parku Una, te da su pokrenute aktivnosti na zaštiti područja Klek - Neum, planine Zvijezda, Livanjskog polja, pojasa Bjelašnica - Treskavica - Visočica - kanjon Rakitnice, Čemerske planine s kanjonom Misoče, kao i na proglašenju Parka prirode Blidinje nacionalnim parkom. 

Naglasila je da je u ovoj godini usvojen Zakon o zaštiti okoliša, čije su usvajanje dugo čekali, a da su u parlamentarnu proceduru prošli i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, te Nacrt zakona o zaštiti zraka. 

- Osim toga, pripremani su i zakoni o ugostiteljstvu, turizmu, boravišnoj taksi koji bi naredne godine trebali biti poslani u parlamentarnu proceduru, a čekamo još da Dom naroda razmatra Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost - kazala je ministrica Đapo.

Ministrica je istakla je da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u saradnji sa USAID-om radilo na razvoju Strategije razvoja turizma FBiH, za koju se također nada, da će u narednoj godini biti usaglašena s kantonima i usvojena u Parlamentu FBiH. 

Također je navela da u saradnji sa Ambasadom Švedske ministarstvo radi na izradi Strategije zaštite okoliša, za koju se očekuje da će biti sačinjena do maja 2022. godine.