Đapo: Pomoć hotelijerima i turističkim agencijama za finansiranje režijskih troškova

Đapo: Pomoć hotelijerima i turističkim agencijama za finansiranje režijskih troškova

Čet, 23. Jul. 2020.


Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo zatražila je od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 20 miliona KM za pomoć hotelijerima i turističkim agencijama.

"To je pomoć za režijske troškove, a bit će podijeljena prema procentu poreza koje su uplatili", kazala je Đapo Feni, navodeći da je takva ideja rezultat razgovora sa hotelijerima i turističkim agencijama.

Ranije je resorno ministarstvo htjelo predložiti sistem vaučera ili kreditiranja građana koji bi ljetovali u BiH. No, ističe Đapo, ispitivanjem tržišta pokazalo se da takva inicijativa ne bi dala značajne rezultate.

"Htjeli smo izaći sa paketima ’3+1’. Da jednu noć pokriva vaučer Vlade FBiH, ali to ne bi imamo smisla jer su hoteli davali vaučere ‘2+2’ i nije bilo očekivanih posjeta", rekla je Đapo.

Smatra da se turisička sezona može spasiti ako Bosanci i Hercegovci budu ljetovali u svojoj državi.

"Pozivam naše stanovništvo da provedu odmore na bh. planinama jer su to vazdušne banje. Nezaobilazan je i Neum, jer smo mi navikli na odmore na plaži. Nacionalni park Una, Bihać, Plitvice, Panonska jezera… u BiH se može naći sve", naglasila je Đapo.

Pozvala je Vijeće ministara BiH da otvori granice, i to bez birokratskih procedura.

"Nama su potrebni turisti da bi turizam preživio. Potrebno nam je u pograničnim dijelovima BiH da ljudi iz Hrvatske dođu za vikend na ručak", navela je Đapo.

Stoga, poručila je, granice bi trebale biti otvorene čim prije.