Đapo pozdravila odluku Predsjedništva BiH da se otvori granica: Moramo spasiti turističku sezonu

Đapo pozdravila odluku Predsjedništva BiH da se otvori granica: Moramo spasiti turističku sezonu

Pet, 28. Aug. 2020.


Federalno ministarstvo okoliša i turizma pozdravlja odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je od Vijeća ministara zatražilo da se otvori granica za državljane Turske, SAD, Rusije i Kine.

Također, na današnjoj je sjednici i Federalna vlada usvojila inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma prema kojoj će i Vlada FBiH zatražiti od Vijeća ministara BiH da otvori granice za sve strane turiste.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo odavno upozorava koliko je značajno otvaranje granice za ulazak građana Turske, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja istoka u BiH u smislu spašavanja turističke sezone i pomoći turističkom sektoru.

- Od Turske i drugih država možemo naučiti mnogo o tome kako se pomoću skenera kontroliraju turisti na aerodromima prilikom dolaska, pa je gotovo nemoguće da vam dođe zaražena osoba. Onaj ko ima povišenu temperaturu, diskretno ga pozovu i testiraju. To isto možemo raditi i mi na našim aerodromima - upozoravala je Đapo.

Ministrica smatra da Vijeće ministara BiH treba da nakon otvaranja granice, propiše i uvjete ulaska u BiH u smislu da gosti dostave negativan test na koronavirus ili na neki drugi način.

Za sada, u Bosnu i Hercegovinu mogu ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja Šengenskog područja i to uz negativan PCR test. U BiH mogu i državljani Srbije te Crne Gore bez potrebnog testa.