Đapo primila u posjetu ministra privrede SBK: Hrnjić zahvalio ministrici na njenom zalaganju za otvaranje bh. granice za sve turiste

Đapo primila u posjetu ministra privrede SBK: Hrnjić zahvalio ministrici na njenom zalaganju za otvaranje bh. granice za sve turiste

Uto, 01. Sep. 2020.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo primila je danas u posjetu ministra privrede Srednjobosanskog kantona Nisveta Hrnjića.

Razgovarano je o stanju turističkog sektora u Srednjobosanskom kantonu, turističkim potencijalima i problemima koji su pogodili ovu privrednu granu u vrijeme pandemije koronavirusa.

Ministar Hrnjić uputio je čestitke ministrici Đapo na dosadašnjem trudu i zalaganju kako bi se spasila turistička sezona. Posebno se zahvalio ministrici na njenom zalaganju za otvaranje bh. granice za sve turiste.

Ministrica Đapo obavijestila je Hrnjića da će Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Vlada FBiH do kraja godine izdvojiti 30 miliona maraka za pomoć turističkim radnicima u Federaciji BiH, pa time i u Srednjobosanskom kantonu, i to hotelijerima, turističkim agencijama i vodičima. Ostaje još da Vlada i Parlament Federacije BiH usvoje izmjene budžeta FBiH kako bi se ova finansijska pomoć mogla realizirati.

Također, ministrica je obavijestila kolegu da je nakon njene inicijative Agencija za bankarstvo Federacije BiH usvojila moratorij na kredite svim hotelijerima u FBiH.

Na sastanku je prezentirana ideja o tome da Federalno ministarstvo okoliša i turizma s nadležnim kantonalnim ministarstvima i drugim institucijama u koordinaciji pripreme predstojeću zimsku sezonu.