Ministrica Đapo na Trebeviću: Dođite ovdje, impresivno je ono što se može vidjeti na našim planinama

Ministrica Đapo na Trebeviću: Dođite ovdje, impresivno je ono što se može vidjeti na našim planinama

Sri, 22. Jul. 2020.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo obišla je danas olimpijsku planinu Trebević nadomak Sarajeva. Razgovarala je s turističkim radnicima, koje je obavijestila o planiranoj pomoći Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Vlade Federaciji BiH sektoru turizma, odnosno hotelijerima, turističkim agencijama i vodičima.

- Kao federalna ministrica okoliša i turizma ja već nekoliko mjeseci obilazim turističke destinacije u Federaciji BiH s namjerom da na taj način dodatno populariziram domaći turizam. Također, mi u Ministarstvu zalažemo se i vodimo kampanju promocije domaćeg turizma s ciljem da potaknemo naše građane BiH da u vrijeme pandemije koronavirusa svoje godišnje odmore provedu u svojoj domovini i tako je dodatno upoznaju, ali i pomognu njenu ekonomiju. Vidim da nas u tome podržavaju i na svojevrstan način u kampanji učestvuju i drugi društveni faktori poput marketinških agencija, medija i vjerskih zajednica, što me iznimno raduje. U ponedjeljak sam bila na Vlašiću, evo danas na Trebeviću u Sarajevu. I zaista je impresivno ono što se može vidjeti na ovim našim prelijepim planinama. Uostalom, da je tako govori i činjenica da je i najbolji teniser svijeta Novak Đoković dio svog odmora odlučio provesti u BiH i boraviti ovdje na Trebeviću. To treba potaknuti ne samo građane BiH, nego i goste iz susjednih i drugih zemalja da dođu u BiH, ovdje u Sarajevo, na Trebević i druge naše olimpijske planine - rekla je ministrica Đapo.

Ponovo je iskoristila priliku da pozove Vijeće ministara da otvori granice, osim za građane EU, i za one koji dolaze iz Turske, te zaljevskih i drugih zemalja te da im se omogući dolazak u BiH bez nepotrebnih birokratskih procedura“.

Ministrica Đapo razgovarala je i s Fatimom Jašarević, vlasnicom hotela „Pino Nature“, koja je predstavila sve potencijale Trebevića i hotelske usluge koje su na raspolaganju građanima i turistima. Posebno je predstavljen najmoderniji elektro punjača za vozila na električni pogon koji je instaliran kod hotela „Pino Nature“, kao poticaj očuvanju okoliša.