Ministrica Đapo razgovarala s predsjednicom Odbora za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, ekologiju i turizam Parlamenta FBiH Nasihom Pozder

Ministrica Đapo razgovarala s predsjednicom Odbora za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, ekologiju i turizam Parlamenta FBiH Nasihom Pozder

Sri, 08. Jul. 2020.


Federalna ministrica okliša i turizma dr. Edita Đapo sa svojim saradnicima, sekretarom Ministarstva i pomoćnicima ministra, primila je danas u sjedištu Ministarstva Nasihu Pozder, zastupnicu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednicu Odbora za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, ekologiju i turizam Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Razgovarano je o brojnim temama i problemima s kojima se ovo ministarstvo susreće u svakodnevnom radu.

Na sastanku je istaknuta i činjenica da još uvijek nije usvojen novi Zakon o zaštiti okoliša, koji se trenutno nalazi u Domu naroda FBiH, ali i o drugim zakonima koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, poput Zakona o zaštiti zraka i Zakon o Fondu za zaštitu okoliša.

Ministarstvo ima obaveze u skladu i sa zahtjevima Evropske komisije, kada je u pitanju novi Zakon o zaštiti okoliša, obzirom da su u njega transponirane direktive Evropske unije.

Također, ministrica Đapo je obrazložila i problem koji postoji zbog GIKIL-a, razlozima neizdavanje okolišne dozvole toj kompaniji, te novim koracima koji se trebaju poduzeti, s obzirom na to da je Informacija proslijeđena Parlamentu Federacije BiH.

Predstavnici Ministarstva su predstavili nedavne aktivnosti po pitanju problema planiranja izgradnje i rada mini hidroelektrana. Ministarstvo je u maju, prije nedavnih zaključaka Predstavničkog doma o moratoriju na izgradnju malih hidroelektrana, održalo niz konsultacija s predstavnicima drugih resornih ministarstava i agencija za vode, te o istom izvijestilo Vladu FBiH, nakon čega su usvojeni zaključci u vezi sa problemima planiranja i izgradnje malih hidroelektrana.

Naglašeno je da Zakon o koncesijama Federacije BiH tretira samo hidroelektrane koje su iznad 5 MW, a da kantonalni propisi definiraju male hidroelektrane ispod 5MW, te je s tim u vezi ograničeno djelovanje federalnih institucija, jer problem upravo predstavljaju hidroelektrane do 5 MW.

Dogovoreno je da će Ministarstvo okoliša i turizma i Odbor za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, ekologiju i turizam Predstavničkog doma nastaviti i dodatno intenzivirati saradnju.