DOBAR PRIMJER USPJEŠNE SURADNJE AKADEMSKE ZAJEDNICE I FEDERALNOG MINISTARSTVA OKOLIŠA I TURIZMA

DOBAR PRIMJER USPJEŠNE SURADNJE AKADEMSKE ZAJEDNICE I FEDERALNOG MINISTARSTVA OKOLIŠA I TURIZMA

Čet, 21. Jun. 2018.


DOBAR PRIMJER USPJEŠNE SURADNJE AKADEMSKE ZAJEDNICE I FEDERALNOG MINISTARSTVA OKOLIŠA I TURIZMA Federalna ministrica okoliša i turizma dr. sci. Edita Đapo danas je sa prodekano...

DOBAR PRIMJER USPJEŠNE SURADNJE AKADEMSKE ZAJEDNICE I FEDERALNOG MINISTARSTVA OKOLIŠA I TURIZMA

Federalna ministrica okoliša i turizma dr. sci. Edita Đapo danas je sa prodekanom Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Senadom Odžak potpisala ugovor za realizaciju projekta Inventarizacija i geografska interpretacija invazivnih vrsta u Federaciji BiH koji grant sredstvima finansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Nakon okončane procedure javnog tendera, Prirodno-matematički fakultet univerziteta u Sarajevu odabran je kao najpovoljniji ponuđač, a ukupna vrijednost projekta je 82.397,50 KM.

„Ovo je jedan od dobrih primjera uspješne suradnje akademske zajednice, visokoškolskih institucija i struke sa institucijama Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom slučju, Federalno ministarstvo okoliša i turizma će, na osnovu rezultata istraživanja i rada definiranih ovim projektom, moći pipremiti kvalitetna zakonska rješenja u domenu očuvanja prirodne biološke raznolikosti i životne sredine naše zemlje“, kazala je ministrica Đapo ovom prilikom. Također je istakla da bi Vlada i Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i ostale institucije trebalo da intenziviraju suradnju sa našim univerzitetima i akademskom zajednicom što će značiti dobrobit za naše građane i bolji, efikasniji i transparentniji način rada naših institucja.

Inače, danas se smatra da invazivne vrste na nekom području, uz direktno uništavanje staništa, predstavljaju najveću opasnost za njegovu biološku raznolikost. Prema podacima IUCN,u Evropi je trenutno zabilježeno preko 10.000 stranih invazivnih vrsta, a za 10-15 % njih se procjenjuje da imaju negativne ekološke i ekonomske posljedice. Prema istom izvoru, štete uzrokovane od stranih invazivnih vrsta, kao i neophodne kontrolne mjere za suzbijanje istih Evropu koštaju 12,7 milijardi EUR godišnje.

U svrhu izrade navedene liste i formiranja prateće baze podataka, bit će izvršen sveobuhvatan pregled postojeće literature, terenska istraživanja i geografska interpretacija areala prostorne distribucije invazivnih vrsta.

Lista će predstavljati podlogu za razvoj podzakonskih akata koji se tiču metoda zaštite od stranih invazivnih vrsta u svrhu očuvanja nativnog autohtonog biodiverziteta vrsta i staništa, te osnovu za izradu planova zaštite staništa i vrsta kao i njihovo očuvanje u Federaciji BiH. Ovaj projekt je posebno važan za provedbu Akcionog plana suzbijanja ambrozije koja je označena kao potencijalna opasnost po zdravlje stanovništva.