Edita Đapo počasni građanin Goražda BRANIOCI GORAŽDA BILI UZOR I NADAHNUĆE TOKOM ODBRANE OD AGRESIJE

Edita Đapo počasni građanin Goražda BRANIOCI GORAŽDA BILI UZOR I NADAHNUĆE TOKOM ODBRANE OD AGRESIJE

Uto, 18. Sep. 2018.


Edita Đapo počasni građanin Goražda BRANIOCI GORAŽDA BILI UZOR I NADAHNUĆE TOKOM ODBRANE OD AGRESIJE U povodu 18. septembra, Dana oslobođenja Goražda, na današnjoj svečanosti Gra...

Edita Đapo počasni građanin Goražda

BRANIOCI GORAŽDA BILI UZOR I NADAHNUĆE TOKOM ODBRANE OD AGRESIJE

U povodu 18. septembra, Dana oslobođenja Goražda, na današnjoj svečanosti Gradskog vijeća federalnoj ministrici Editi Đapo uručeno je priznanje „počasni građanin Goražda“.

Obraćajući se ovom prilikom članovima Gradskog vijeća Goražde i gostima. Ministrica Đapo kazala je kako je zanju velika čast da je od Gradskog vijeća Goražde proglašena počasnim građaninom ovog prelijepog grada.

„Također mi je čast da ovaj dio naslova „građanin Goražda“ dijelim sa njegovim stanovnicima vrijednim, čestitim i ponosnim Goraždanima i Goraždankama. Zahvaljujem svima koji su prepoznali i cijene moj dosadašnji rad i angažman“, rekla je ministrica Đapo.

Govoreći o Goraždu tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995, Đapo jee istakla: „Sa posebnim pijetetom se sjećam onih najtežih dana i godina odbrane Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995. Sa geografskog, političkog i strateškog aspekta, Goražde je važna tačka odbrane Bosne i Hercegovine. Hrabrost i istrajnost branilaca Goražda i Podrinja iskazana u tom periodu ne može se adekvatno opisati. Vaša ustrajnost i vjera, patriotizam i dostojanstvo sa kojim ste branili i odbranili ovaj prelijepi grad i našu zemlju, bili su uzor, inspiracija i nadahnuće drugim braniocima Bosne i Hercegovine. Naša je obaveza da vašu hrabrost i žrtve poštujemo i pamtimo“.

Inače, od velikog je značaja što je Goražde i formalno dobilo status grada, što omogućava direktan pristup evropskim fondovima, bržu i efikasniju realizaciju projekata prekogranične suradnje i druge prednosti.

„Goražde danas sve više poprima karakteristike savremenog grada. Zahvaljujući razvijenoj privredi, znatan broj stanovnika našao je zaposlenje, što je iznimno važno za prosperitet grada i cijele regije. Prirodne ljepote i resursi ovog prelijepog kraja veliki su potencijal za unapređenje turizma kao jedne od bitnih privrednih djelatnosti. Goražde sada jeste fizički udaljeno od Sarajeva, ali nije od srca. Zato radimo na izgradnji putne komunikacije da Goražde i fizički bude bliže Sarajevu“.

Ministrica Đapo čestitala je Goraždu na do sada postignutim rezultatima i poželjela uspjeh u predstojećim projektima, naglasivši uvjerenje da će i buduće vlade Federacije BiH podržavati razvojne i infrastrukturne projekte u Goraždu i ovom kraju.