Edita Đapo predstavlja Bosnu i Hercegovinu na konferenciji UN o biodiverzitetu u Egiptu

Edita Đapo predstavlja Bosnu i Hercegovinu na konferenciji UN o biodiverzitetu u Egiptu

Sri, 14. Nov. 2018.


Na poziv Ujedinjenih nacija, ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dr. Edita Đapo predstavlja Bosnu i Hercegovinu na konferenciji o biodiverzitetu i učestvuje u njenom radu na nivou ministara.

Ministarski dio konferencije održava se 14. i 15. novembra ove godine u Egiptu, a tema je: INVESTIRANJE U BIODIVERZITET ZA DOBROBIT LJUDI I PLANETE.

U okviru glavne teme, rad ovogodišnje konferencije fokusiran je na investiranje u infrastrukturu, energetiku i rudarstvo, što je ustvari nastavak konferencije održane 2016. godine u Meksiku, kada je fokus bio na ulaganjima u poljoprivredi, šumarstvu i turizmu sa ciljem očuvanja biološke raznolikosti.

Ove konferencije i aktivnosti provode se sa ciljem realiziranja historijskog Pekinškog sporazuma postignutog 2014. godine na nivou prdsjednika Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine o klimatskim promjenama i obuzdavanju globalnog zagrijavanja. Ovim dogovorom, oba najveća emitera stakleničkih gasova obavezali su se da će poduzeti oštre rezove u dolazećoj deceniji i zajedno raditi na novom globalnom sporazumu.

Shodno tome, Sjedinjene Države će smanjiti emisije za 26 do 28 odsto ispod nivoa iz 2005. do 2025. godine, a Kina će dosegnuti maksimum svojih brzorastućih emisija najkasnije do 2030., dok će istovremeno uvećati udio nefosilne energije na 20 odsto u istom periodu.

Pekinški sporazum je nastavak Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama potpisanog 2015. godine. Cilj Sjedinjenih Američkih Država je da udvostruče tempo smanjenja sa trenutnih 1,2 % godišnje na 2,3 do 2,8 % u prvom dijelu naredne decenije, sa ciljem da se emisije stakleničkih gasova smanje za 80 odsto do sredine vijeka.

Sa druge strane, Kina će u međuvremenu razviti i do 1.000 novih gigavata nuklearne, solarne, energije vjetra i druge energije nulte emisije da bi postigla svoj cilj.