Energetski samit u Bosni i Hercegovini

Energetski samit u Bosni i Hercegovini

Pon, 28. Mar. 2022.


Energetski samit u Bosni i Hercegovini

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo uzela je učešće na Energetskom samitu u Bosni i Hercegovini u II Panel diskusiji – Razgovor sa predstavnicima zakonodavne vlasti, na kojem se razgovaralo o programima za predstojeće izbore i planovima rješavanja brojnih izazova u tranziciji ka čistoj energiji, te na koji način pomoći građanima da lakše prođu kroz energetsku tranziciju i kako se može ubrzati usvajanje zakona koji uređuju energetski sektor.

www.energetskisamit.ba

Organizatori Energetskog samita u Bosni i Hercegovini 2022 bili su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), kroz Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), EU Delegacija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Britanska ambasada Sarajevo.

Poseban pažnja Energetskog samita je bila usmjerena na aktivno učešće Bosne i Hercegovine u borbi protiv klimatskih promjena i izazovima implementacije Utvrđenog nacionalnog doprinosa (NDC) i Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP).

Govorilo se o mapi puta za dekarbonizaciju, odnosno tranziciji energetskog sektora ka čistoj energiji, sigurnosti snabdjevanja prirodnim gasom i električnom energijom, stanju i promjenama na tržištu energenata, ulozi žena u energetskom sektoru i energetskoj održivosti.

Na Samitu su govorili Ingrid Mekdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH, Johan Zatler, šef kancelarije EU u BiH, Margret Uber, ambasadorica Njemačke, Matthew Field, ambasador Britanije

Michael Murphy, ambasador SAD, je na press konferenciji povodom otvaranja samita, rekao da je energetika od suštinske važnosti za BiH, njenu ekonomiju i živote običnih građana, te da je u ovom trenutku od suštinske važnosti da BiH osigura energetsku bezbjednost i nezavisnost.

Na Samitu je predstavljen digitalni vodič za investitore u elektroenergetski sektor u Bosni i Hercegovini koji je izrađen uz pomoć USAID, a može mu se pristupiti preko stranice vodic.usaidepa.ba. Vodič sadrži informacije o svim potrebnim dozvolama, nadležnim organima, procedurama i rokovima koje investitor mora proći.