Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo dobitnica "Ordena naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine"

Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo dobitnica

Sri, 07. Jul. 2021.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo dobitnica "Ordena naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine"

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini dodijelio je danas "Ordene naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine", u sklopu projekta "Dani i mjeseci Evrope u BiH 2021". Ordeni su uručeni tim-menadžerici ženske košarkaške reprezentacije BiH Raziji Mujanović i jednoj od najboljih bh. košarkašica Nikolini Babić, federalnoj ministrici okoliša i turizma Editi Đapo, predsjedniku Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmetu Egrliću, te osnivaču SBF-a i bivšem direktoru BBI banke Ameru Bukviću.

Kako je kazao predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, BiH nema funkcionalan zakon o medaljama i ordenima, stoga je Evropski pokret u BiH, kao društveno-odgovorna organizacija, od 2010. godine, kada je ukinut vizni režim s EU, preuzeo na sebe ulogu dodjeljivanja ordena.

- Što se tiče turizma, radili smo na promociji BiH, uređenju legislative i izradi strategije koja će uskoro vidjeti svjetlo dana. Pandemija je zaustavila kretanje ljudi i ugrozila privredu, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma je izašlo s programom pomoći kako bismo spasili radna mjesta - podsjetila je Đapo i dodala da nagradu Evropskog pokreta u BiH vidi kao zaslugu svojih stručnih službi.

Evropski pokret u BiH dodjeljuje "Orden naroda, građanki i građana" od 14. decembra 2010. godine. Nosioci ordena do sada su bili predsjednici država, ambasadori, sportski i kulturni djelatnici, uspješni privrednici, novinari, NVO i drugi društveni subjekti BiH, regiona i svijeta.