GIKIL MORA POŠTIVATI ZAKONE BOSNE I HERCEGOVINE

GIKIL MORA POŠTIVATI ZAKONE BOSNE I HERCEGOVINE

Uto, 28. Aug. 2018.


GIKIL MORA POŠTIVATI ZAKONE BOSNE I HERCEGOVINE Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo sa suradnicima primila je danas na odvojenim sastancima predstavnike Uprave GIKIL-a...

GIKIL MORA POŠTIVATI ZAKONE BOSNE I HERCEGOVINE

Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo sa suradnicima primila je danas na odvojenim sastancima predstavnike Uprave GIKIL-a do.o.o. Lukavac predvođene generalnim direktorom Dabasheshom Gangulijem i predstavnike Sindikata radnika GIKIL-a sa kojima je razgovarala o aktualnoj situaciji nakon što je ovo privredno društvo ostalo bez okolišne dozvole.

Predstavnici GIKIL-a d.o.o. Lukavac izvijestili su ministricu Đapo da će ovih dana biti potpisan ugovor sa jednom od certificiranih konsultantskih kuća za izradu zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole. Problemi u GIKIL-u nastali su uslijed neodgovornog odnosa Uprave ovog privrednog društva koje nije poštovalo mjere zaštite okoliša propisane okolišnom dozvolom. Prema najavi GIKIL-a, u završnoj fazi je instaliranje sistema za kontinuirani monitoring utjecaja na okoliš, kao i određene mjere za reduciranje emisija otrovnih materija u vodu, zrak i zemlju, o čemu će biti obaviještene nadležne institucije.

Nije sporno da su sve nadležne institucije zainteresirane za očuvanje radnih mjesta, ali GIKIL je dio velike multinacionalne kompanije koja mora poštovati zakone Bosne i Hercegovine i pokazati društvenu odgovornost jer naši građani imaju pravo i treba da rade u pristojnim uvjetima i žive u zdravom okruženju.

Kada privredno društvo GIKIL d.o.o. Lukavac ispuni zakonom propisane uvjete i u skladu sa njima podnese zahtjev za izdavanje okolišne dozvole, Federalno ministrastvo okoliša i turizma će ga odmah dati u proceduru i izjasniti se o istom.