JEDINSTVENA PRIRODNA BOGATSTVA BiH ZASLUŽUJU NAJBOLJU BRIGU

JEDINSTVENA PRIRODNA BOGATSTVA BiH ZASLUŽUJU NAJBOLJU BRIGU

Uto, 26. Jun. 2018.


JEDINSTVENA PRIRODNA BOGATSTVA BiH ZASLUŽUJU NAJBOLJU BRIGU U sjedištu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, 26. juna 2018. godine, upriličeno je potpisivanje ugovora sa direkto...

JEDINSTVENA PRIRODNA BOGATSTVA BiH ZASLUŽUJU NAJBOLJU BRIGU

U sjedištu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, 26. juna 2018. godine, upriličeno je potpisivanje ugovora sa direktorima javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje su dobile sredstva na osnovu Javnog poziva za odabir korisnika sredstava pod nazivom: „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Akcioni plan Strategije okoliša“ za 2018. godinu, programa “Sufinansiranje projekata zaštite priode u Federaciji BiH”, u ukupnom iznosu od 300.000,00 KM.

Navedeni Javni poziv raspisan je u svrhu doprinosa ispunjenju ciljeva Federalne strategije zaštite okoliša. Odabrani projekti imaju naučno-istraživački karakter i njihova implementacija će doprinijeti očuvanju biodiverziteta i geodiverziteta Federacije Bosne i Hercegovine. Finansiranjem odobrenih projekata bit će unaprijeđen i rad javnih ustanova u svrhu održivog upravljanja zaštićenim područjima.

U okviru programa sufinansiranja projekata zaštite priode u Federaciji BiH, ugovore je potpisalo pet javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine: Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ Banovići, J.P. „Park prirode Blidinje“ d.o.o. Masna Luka – Posušje, J.P. „Vjetrenica - Popovo polje“ Ravno i Javno poduzeće „Park prirode Hutovo blato“ d.o.o. Čapljina.

Uz čestitke na predloženim dobrim projektima, ministrica Đapo je naglasila da su „prirodne ljepote i potencijali Bosne i Hercegovine po mnogo čemu jedinstveni i naša je obaveza da ih što bolje čuvamo i promoviramo“.