Konferencija UN o klimatskim promjenama 06. - 17.11-2017.godine

Konferencija UN o klimatskim promjenama 06. - 17.11-2017.godine

Pet, 17. Nov. 2017.


Konferencija stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, koja je održana u Bonu od 6. do 17. novembra 2017. godine, ima za cilj sprečavanje globalnog zagrijavanja kroz sm...

Konferencija stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, koja je održana u Bonu od 6. do 17. novembra 2017. godine, ima za cilj sprečavanje globalnog zagrijavanja kroz smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu usljed ljudskog djelovanja, a kako bi se obezbijedila sigurnija i prosperitetnija budućnost za sve.

Ovom skupu je prisustvovalo oko 22.000 delegata iz 195 zemalja svijeta - predstavnika vlada, privatnog sektora, civilnog društva, aktivista i medija, kako bi se diskutovalo o najznačajnijim pitanjima u vezi sa klimatskim promjenama, a u kontekstu primjene Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Delegacija Bosne i Hercegovine je tokom svog boravka na 23. Konferenciji zemalja članica (COP23) Okvirne konvencije o klimatskim promjenama UN-a (UNFCCC) imala niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz regiona jugoistočne Evrope, UN agencija i ministrima iz istočnoevropskih zemalja.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, gđa. Srebrenka Golić, kao predstavnica Nacionalne fokal tačke BiH za UNFCCC izjavila je da je dogovoreno 850.000 dolara za izradu četvrtog nacionalnog izvještaja i trećeg dvogodišnjeg izvještaja o emisiji gasova sa efektom staklene bašte s ciljem ispunjavanja obaveza koje BiH ima kao potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama.