Ljepote Konjica zajednička su briga i federalnog i lokalnog nivoa vlasti

Ljepote Konjica zajednička su briga i federalnog i lokalnog nivoa vlasti

Uto, 05. Dec. 2023.


 

Ministarstvo okoliša i turizma danas je bilo domaćin sastanka ministrice Nasihe Pozder, federalnog ministra vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića i gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića. 
Teme koje su na sastanku otvorene ticale su se Neretve, zaštite okoliša i zaštićenih područja. Ministri su informisali gradonačelnika o informaciji i zaključku o gradnji HE Ulog koje je Vlada FBiH usvojila na prijedlog ovih ministarstava te o svim do sada poduzetim koracima i onima koji će uslijediti. Stavovi lokalne zajednice su jasni i po pitanju gradnje HE Ulog ali i drugih mHe na Neretvi, te je potvrđen zajednički stav da se iskoriste svi mehanizmi da se ove gradnje zaustave.
Zaštita okoliša i prirodnih ljepota Konjica je također ocijenjena kao zajednička opredijeljenost, te je dogovoreno da se pokrenu aktivnosti na izradi Studije izvodljivosti koja bi pomogla u zaštiti planine Prenj. 
Grad Konjic ove jeseni je dobio dva priznanja kao turistička destinacija koja svoj turizam razvija na postulatima održivosti. Selo Lukomir proglašeno je najljepšim selom u BiH u USAID-ovom projektu održivog turizma, a Grad Konjic je uvršten među pet destinacija iz BIH u “Green destinations top 100” za 2023. Obje nagrade govore u prilog danas iskazanoj spremnosti za proaktivnu saradnju kada je u pitanju očuvanje prirodnih ljepota ovog grada.