Ministrica Đapo na međunarodnoj konferenciji u Srebrenici: Ponizno se klanjam pred snagom svake majke Srebrenice

Ministrica Đapo na međunarodnoj konferenciji u Srebrenici: Ponizno se klanjam pred snagom svake majke Srebrenice

Uto, 12. Jul. 2022.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo bila je jedna od panelistica međunarodne konferencije “Heroine Srebrenice”, koja je održana danas u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, a kojom se želi ukazati na važnu ulogu srebreničkih žena u suočavanju s brojnim posljedicama genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

  • Bez obzira koliko vremena je prošlo, ne može se otkloniti bol svih nas koji smo preživjeli rat u BiH, kao ni umanjiti horor genicida koji se desio u Srebrenici. Još uvijek Majke Srebrenice hrabro, dostojanstveno i ponosno tragaju za kostima svojih najmilijih i bore se za istinu i pravdu. Njihova borba je moja inspiracija i zato se uvijek ponizno klanjam pred snagom svake majke Srebrenice. Naše misli su uz njih, a naša djela moraju im dati podstrek i pokazati im da nisu same – kazala je dr. Đapo.

Kako je naglasila, danas je govorila o aktivizmu žena, dostignućima koje su Majke Srebrenice ostvarile i promjenama koje skupa možemo iznijeti u budućem radu.

  • Heroine Srebrenice svakodnevno upozoravaju ne samo nas iz BiH, nego i cijeli svijet kakve posljedice imamo kada se dozvoli zločin nad nedužnim ljudima. Njihov aktivizam je najbolji podsjetnik za EU i NATO da se u regionu Zapadnog Balkana mora osigurati trajni mir, bez bilo kakvih prijetnji sa kojima se često suočavamo. One nas opominju da su velike sile nijemo posmatrale genocid u Srebrenici. One nas podsjecaju da lekcije iz BiH nisu naučene, jer danas posmatramo užase agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Svijet naprosto mora naći načina da zajednički djeluje i zaustavi svako krvoproliće, genocid i ratne zločine. Srebrenica, genocid, da se više nikada nikome ne ponovi – poručila je dr. Đapo!

Ministrica je za vrijeme boravka u Srebrenici u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari žrtvama genocida proučila Fatihu i položila cvijeće na spomen-obilježje.