Ministrica Đapo otvorila etno festival "Dani kosidbe na Kupresu"

Ministrica Đapo otvorila etno festival

Pon, 04. Jul. 2022.


Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo otvorila je etno festival "Dani kosidbe na Kupresu" koji se održava svake godine u prvoj nedjelji u julu mjesecu. Strljanica ili takmičenje kosaca, koji kose travu ručno rađenim kosama, uvršteno je na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

Ministrica Đapo je naglasila da je obilježavanje Dana kosidbe važno kako za Kupres, za Bosnu i Hercegovinu, ali i za društvo globalno.

- Ovakva vrsta događaja, te očuvanje i promovisanje nematerijalne baštine, koja je inače podložna promjenama i izumiranju, je neprocjenjivo blago za lokalne zajednice koje su u obavezi da ga sačuvaju i prenose s koljena na koljeno, odnosno s generacije na generaciju. A, obaveza vlada viših nivoa vlasti i međunarodnih institucija poput UNESCO-a je da podrže napore lokalnih zajednica i njihove aktivnosti na sve moguće načine. Kulturna nematerijalna baština predstavlja most koji povezuje našu prošlost i našu budućnost. Običaji su ukorijenjeni u naš identitet i predstavljaju mudrost i znanje koje trebamo njegovati - rekla je Đapo.

Zaštita, proslava, promocija i obilježavanje naše nematerijalne baštine je način za održavanje našeg zajedništva i društvenog razvoja koje nam pomaže da dostignemo Milenijumske ciljeve 2030, a pogotovo cilj razvoja lokalnih zajednica, odnosno zadržavanja mladih na ovim područjima i stavljanja nematerijalnog blaga u funkciju turizma i održivog ekonomskog razvoja.