Ministrica Đapo razgovarala s predstavnicima USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH

Ministrica Đapo razgovarala s predstavnicima USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH

Uto, 08. Mar. 2022.


U sjedištu Vlade Federacije BiH federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo sa saradnicima održala je sastanak s predstavnicima USAID Misije u BiH i predstavnicima USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam).

Na sastanku se razgovaralo o Strategiji razvoja turizma Federacije BiH i daljnjim potrebnim aktivnostima za upućivanje strateškog dokumenta na usvajanje Vladi Federacije BiH, te u dalju parlamentarnu proceduru.

Predstavnici USAID Turizam prezentirali su aktivnosti projekta, te je razgovarano o inicijativama i budućim aktivnostima Federalnog ministarstvo okoliša i turizma koje će se provoditi uz tehničku podršku USAID Turizam, a odnose se na promociju destinacija, razvoj ljudskih resursa, razvoj turističkog proizvoda u cilju stvaranje novog iskustva turista,  provođenje kampanje podizanja svijesti o očuvanju prirode u okviru turističkih destinacija, mogućnost razvoja zaštićenih područja Federacije BiH u svrhu razvoja turizma i koristima za lokalnu zajednicu, te izradu plana upravljanja posjetiteljima u zaštićenim područjima Federacije BiH.

Na kraju sastanka je konstatovano da će se i u narednom periodu nastaviti uspješna saradnja ove dvije partnerske institucije.