Ministrica Đapo s delegacijom BiH boravila u posjeti Beogradu: Regionalna saradnja važna za rešavanje zajedničkih ekoloških problema

Ministrica Đapo s delegacijom BiH boravila u posjeti Beogradu: Regionalna saradnja važna za rešavanje zajedničkih ekoloških problema

Čet, 18. Nov. 2021.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo razgovarala je jučer u Beogradu s ministricom zaštite životne sredine Srbije Irenom Vujović o unapređenju saradnje BiH i Srbije u oblasti zaštite okoliša i životne sredine.

Ministrica Đapo bila je u delegacije BiH zajedno s ministrom vanjske politike i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem i ministricom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Srebrenkom Golić.

Među brojnim temama iz oblasti ekologije i zaštite okoliša na sastanku je tematiziran problem plutajućeg otpada na rijeci Drini i Limu, koja je i granica između dvije države i podjednako se tiče i Bosne i Hercegovine i Srbije.

Također, ukazana je i potreba regionalne saradnje kada je u pitanju implementacija obaveza proisteklih iz usvojene Zelene agende te je predloženo da slijedeće godine Bosna i Hercegovina bude domaćin istom sastanku.

Učesnici sastanka izrazili su visok stepen saglasnosti kada je u pitanju unapređenje saradnje u oblasti ekologije, kao i potrebe aktivnog rada na implementaciji politika zaštite životne sredine. U tom kontekstu dogovoreno je održavanje periodičnih sastanaka na ministarskom nivou u cilju intenziviranja saradnje u ovoj oblasti.