Mnistrica Đapo učestvovala u volonterskoj akciji u okviru projekta Via Dinarica

Mnistrica Đapo učestvovala u volonterskoj akciji u okviru projekta Via Dinarica

Pon, 05. Okt. 2020.


Federalna ministrica okoliša i turizam dr. Edita Đapo učestvovala je danas u volonterskoj akciji na planini Vlašić gdje su se članovI planinarskih društava i ljubitelji prirode iz cijele Bosne i Hercegovine.

Akcija prikupljanja smeća i obilježavanja planinarskih staza organizirana je u cilju zajedničke podrške oporavku turizma u vrijeme nemogućnosti putovanja.

UNDP je u okviru projekta Via Dinarica pokrenuo niz volonterskih akcija kako bi očuvali prirodu i učinili staze Via Dinarice dostupnima za sve turiste koji uživaju u prirodi.

Iskazujući zajedničku podršku i posvećenost oporavku turističkog sektora u vrijeme pandemije, osim ministrice Đapo, akciji su prisustvovali amabasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Nicola Minasi, direktorica Misije USAID-a u BiH, Nancy J. Eslick, rezidentna predstavnica UNDP-a BiH, Steliana Nederani ministrica trgovine i turizma Republike Srpske, Suzana Gašić.

Aktivnosti održavanja i obilježavanja organizovane su na planinarskoj ruti između dva planinarska doma, kojima upravljaju dva planinarska društva iz Travnika: „Paklarske stijene“ i „Vlašić“ uz pomoć partnerskog društva „Vilenska vrela“ iz Kneževa, kao dio njihovih zajedničkih aktivnosti kojima se nastoji poboljšati okoliš i uvjeti za razvoj turizma na planini Vlašić.

- Federalno ministarstvo okoliša i turizma već treću godinu zaredom podržava projekt Via Dinarica kao međunarodno priznati brend, koji korištenjem prirodnih i kulturnih resursa osigurava egzistenciju lokalnom stanovništvu, uz poštovanje raznolikosti i očuvanje okoliša. Ministarstvo i Vlada Federacije BiH ovaj projekt ne podržava samo deklarativno, nego i finansijski - rekla je ministrica Đapo.

Volonteri su danas radeći na čišćenju, markiranju i uređenju staza doprinijeli sigurnom i potpunom doživljaju prirodnog okruženja na Vlašiću, planini koju planinari, izletnici i turisti rado posjećuju. Planina Vlašić obiluje planinarskim stazama i putevima a volonteri iz svih planinarskih društava, koja ovdje provode aktivnosti, stalno rade na njihovom obilježavanju i održavanju.