Ministrica dr. Edita Đapo na godišnjoj skupštini UNWTO u Madridu

Ministrica dr. Edita Đapo na godišnjoj skupštini UNWTO u Madridu

Čet, 02. Dec. 2021.


U Madridu se, u periodu od 30.novembra do 2. decembra, održava Godišnja skupština Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, kojoj prisustvujue i federalna ministrica okoliša i turizma dr Edita Đapo, u sastavu delegacije Bosne i Hercegovine. U našoj delegaciji na 24. zasjedanju Generalne skupštine je i državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, kao i predstavnici turističke organizacije bh.entiteta Republike Srpske.

Kako je kazala ministrica Đapo, glavna tema ovog velikog svjetskog događaja je analiza posljedica koje je pandemija koronavirusa ostavila na turistički sektor u svijetu, ali i načini pronalaženja rješenja i mogućnosti oporavka turizma, koji se nakon pandemije nalazi u nezavidnoj situaciji.

Ovogodišnjoj trodnevnoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije prisustvuju predstavnici 135 zemalja, a u fokusu su inovacije, edukacija i ruralni razvoj, te potreba za hitnom transformacijom turizma, kao i uloga ovog sektora u inkluzivnom rastu. Učestvovanje predstavnika BiH je od velikog značaja, obzirom da je Bosna i Hercegovina punopravna članica Svjetske turističke organizacije.

Turizam u Bosni i Hercegovini jedan je od najperspektivnijih sektora ekonomije koji je tokom proteklih pet godina bilježio značajan rast i imao koristi od rastućeg globalnog turističkog tržišta i velikog broja turista koji su dolazili u Bosnu u Hercegovinu.

Međutim, u prvih deset mjeseci 2020. godine, zbog pandemije COVID-19, zabilježen je pad stranih gostiju, odnosno smanjenje od 84% u odnosu na 2019.

Federacija BiH ovu krizu može smatrati prilikom za obnovu sektora turizma i prihvatanje novih turističkih trendova, te pristup lancu vrijednosti turizma zasnovan na istraživanjima i vođen konkurentnošću.