Ministrica dr. Edita Đapo posjetila špilju Vjetrenica u općini Ravno

Ministrica dr. Edita Đapo posjetila špilju Vjetrenica u općini Ravno

Pon, 21. Jun. 2021.


U cetvrtak 17. juna 2021. godine Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo posjetila je spilju Vjetrenicu u općini Ravno. U delegaciji su bili dr. Dragan Čović, dopredsjedavajući Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH, ministrica finansija i dopremijerka Vlade Federacije gdja. Jelka Minićević, premijer HNK gosp. Nevenko Herceg, državni sekretar Centralnog državnog ureda za dijasporu, gops. Zvonko Milas.

Vjetrenica je jedna od najvažnijih i najinteresantnih pećina u Evropi. To je spilja sa četiri vodena toka i desetak manjih jezera, spilja koja nikoga ne ostavlja ravnodusnim. Upravo zbog njene mističnosti nastale su legende o nimfama, vilama i ratnicima, a zbog njene ljepote uvrstena je u Smaragdnu mrežu, nakon što je BiH pristupila Bernskoj konvenciji.

Vjetrenica je dobila ime zbog vjetrova koji se sudaraju u njenoj utrobi. Unutar spilje se nalazi oko 200 životinjskih vrsta, od kojih je najznacajnija čovjecija ribica. Upravo je Vjetrenica prva pecina u Evropi po svojoj bioraznolikosti i to je razlog sto je predložena za UNESCO-vu listu.

Nakon urađenog Stručnog obrazloženja i Prijedloga Zakona koji su finansirani na Inicijativu FMOIT-a iz sredstava GEF-a, sa kojim je raspolagala BIH a samim tim i FMOIT kao fokalna tačka za CBD Konvenciju (Konvencija o biološkoj raznolikosti), Skupština Hercegovačko-neretvanskog Kantona, na sjednici održanoj 26.02.2021. godine, donijela je Zakon o proglašenju Zaštićenog krajolika “Vjetrenica – Popovo polje” u svrhu očuvanja i racionalnog korištenja prirodnog dobra koje je unikatno.

Uporedo sa izradom navedenih dokumenata FMOIT je finansirao izradu Nominacionog faila za prijedlog špilje Vjetrenice sa Popovim poljem na upis na svjetsku listu kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Sastavni dio Nominacionog faila je i Plan upravljanja Zaštićenog krajolika “Vjetrenica – Popovo polje”. Obzirom da je postojeći Plan Upravljanja donesen za period 2011-2021 i da ističe ove godine moralo se hitno reagovati u cilju izrade Novog Plana upravljanja za razdoblje 2021.-2031.godina.

FMOIT uz pomoć UNDP-a formirao najkompetentniji Stručni tim u čijem su sastavu domaći i inostrani eksperti, te uz ogromnu pomoć menadžmenta Javnog poduzeća Vjetrenica sa svojim stručni timom radi na izradi svih potrebnih dokumenata. Svojim velikim zalaganjem svi zajedno u najkraćem mogućem roku izrađuju Nacrt Plana Upravljanja koji je objavljen na Web stranici Javnog poduzeća Vjetrenica. Dana 21.05.2021. lokalna zajednica je upoznata sa pokrenutim aktivnostima i zatraženo je da na navedeni nacrt pošalje svoje primjedbe i sugestije.

Uporedo sa navedenim aktivnostima na prijedlog FMOIT-a Vlada Federacije BiH zadužila je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH da po hitnom postupku financira izradu Plana upravljanja za Zaštićeni krajolik Vjetrenica – Popovo polje. U toku su aktivnosti na realizaciji Zaključka.

Ono što je izuzetno važno Zaštićeni krajolik Vjetrenica – Popovo polje je prvo prirodno dobro koje će se nominovati prema Sekretarijatu UNESCO-a i bilo bi prvo prirodno područje upisano na UNESCO-vu listu u FBiH.

Vjetrenica je mjesto gdje svaki turista moze zadovoljiti svoje potrebe. Porodice sa malom djecom i omladina mogu uzivati u avanturistickom turizmu, školska djeca u prosirivanju svoga znanja, stari posjetitelji uživati u ljepotama ove spilje, istrazivaci i naučnici u izučavanju endemicnih vrsta životinjskog svijeta. Tokom posjete ministrica Đapo je posjetila i edukativni informacioni centar čiju izgradnju i opremanje je finansiralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma I koji je namijenjem posjetiteljima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu ući u Vjetrenicu. U centru putem 3D tehnologije mogu doživjeti ljepote pećine.