Ministrica dr. Edita Đapo putem video linka učestvuje na Evora Forumu - A World for travel prvoj međunarodnoj konferenciji

Ministrica dr. Edita Đapo putem video linka učestvuje na Evora Forumu - A World for travel prvoj međunarodnoj konferenciji

Čet, 16. Sep. 2021.


Federalna ministrica okoliša i turizma Federacije BiH, dr. Edita Đapo, putem video linka učestvovat će na Evora Forumu – A World For Travel, prvoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj pitanju održivosti u turizmu. Forum će biti održan 16. i 17. septembra u portugalskom gradu Evora, gdje će svi učesnici imati priliku podijeliti ključna postignuća i izazove kako bi zajednički definirali pet ciljeva čija će implementacija ubrzati nepredak turističkog sektora.

Učešće dr. Edite Đapo kao i održavanje pres konferencije posvećene Bosni i Hercegovini u okviru Foruma organizirano je uz podršku projekta „Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID Turizam)“.

Dr. Edita Đapo će predvoditi panel diskusiju pod nazivom "Utjecaj turizma na okoliš", posvećenu pitanju načina na koji se može osigurati očuvanje okoliša te osigurati koegzistencija biodiverziteta i lokalne ekonomije. Drugi učesnici ove panel diskusije su Dr. Taleb Rifai, bivši generalni sekretar Svjetske turističke organizacije, Thierry Legionnaire, direktor VINCI grupacije za regiju Portugal i Brazil, Beks Ndlovu, generalni direktor ogranizacije African Safari Camps i Fabio Casilli, osnivač kompanije Respire-Breathe.

Učešćem na ovoj konferenciji od globalnog značaja, dr. Edita Đapo će predstaviti nastojanja Ministarstva okoliša i turizma FBiH da FBiH i cjelokupna Bosna i Hercegovina osiguraju održiv razvoj turizma i adekvatno zaštite naše prirodne resurse, kao da i naša država bude prisutna na međunarodnoj turističkoj sceni.

Na ovom Forumu učešće su potvrdili ministri i državni sekretari turizma zemalja poput Francuske, Španije i Saudijske Arabije, zatim predstavnici privatnog sektora i više od 60 različitih medija koji će pokrivati i izvještavati o konferenciji (BBC, Al Jazeera, Travel Weekly, Deutsche Welle, Euro News i drugi).