Ministrica dr. Edita Đapo razgovarala sa šefom Ureda UNESCO-a u BiH Sinišom Šešumo

Ministrica dr. Edita Đapo razgovarala sa šefom Ureda UNESCO-a u BiH Sinišom Šešumo

Pon, 14. Mar. 2022.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo sa saradnicima razgovarala je danas sa šefom Ureda UNESCO-a u BiH Sinišom Šešumom.

Bilo je govora o brojnim projektima, između ostalog, i o uspostavljanju UNESCO platforme za vodiče, odnosno za obuku i certifikaciju turističkih vodiča u skladu sa smjernicama UNESCO-a. U tom smislu, već su i pokrenute određene aktivnosti.  

Šešum je izvijestio ministricu Đapo i o aktivnostima u vezi s projektom Sustainable Travel Pledge – Povelja održivog putovanja

Povelja održivog putovanja ima za cilj da promovira održiva putovanja, otpornost zajednice i očuvanje baštine na globalnom nivou. Pridruživanjem Povelji subjekti se javno obvezuju na akcije koje će smanjiti utjecaj njihovih poduzeća na okoliš, podići svijest o putnicima i pomoći im da donesu održivije odluke o putovanju. U inicijalnom dijelu procesa bit će uključeni veći hoteli, a kasnije će se process proširiti i na ostale.

Razgovarano je i o načinu finansiranja sedam institucije kulture od zančaja za BiH i neophodnosti iznalaženja načina dugoročnog i sigurnog načina finansiranja.

Također, Šešum je upoznao ministricu Đapo i o narednim koracima kada je u pitanju ponovno pokretanje procedure upisa Starog grada u Jajcu na listu svjetske baštine UNESCO-a. Naglasio je da će u narednom periodu biti organiziran zajednički sastank svih nadležnih institucija, na kojem bit trebali biti određeni naredni koraci kada je u pitanju realizacija ovog projekta.