Ministrica Edita Đapo formirala Stručni savjet za brigu o zaštićenim životinjama u Federaciji BiH

Ministrica Edita Đapo formirala Stručni savjet za brigu o zaštićenim životinjama u Federaciji BiH

Sri, 16. Feb. 2022.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo 14. februara imenovala je članove Stručnog savjeta Federacije BiH, koji ima zadatak da daje uputstva Interventnom timu koji bi djelovao na terenu u slučaju da zaštićene životinje postanu prijetnja po život i zdravlje ljudi, njihove imovine kao i humane brige i dobrobiti životinja, u ovom slučaju velikih zvijeri (medvjed, vuk i ris).

Vlada Federacije BiH na svojoj 299. sjednici usvojila je informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o potrebi formiranja Stručnog savjeta i Interventnog tima na području Federacije BiH.

Interventni tim bi djelovao ovisno o hitnosti situacije u skladu s preporukama Stručnog savjeta čija je uloga da daje prijedlog za postupanje Interventnom timu u slučaju da od strane zaštićene životinje prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi, kao i humane brige i dobrobiti životinja, u ovom slučaju velikih zvijeri (medvjed, vuk i ris).

Hitne situacije mogu biti životinje u nevolji (uhvaćene u zamku, ranjene), te kod sumnje na bjesnoću (životinja po danu u urbanim sredinama, ne bježi ili čak napada ljude) i silazak velikih zvijeri u naseljena mjesta gdje predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi i njihovu pokretnu i nepokretnu imovinu.

Napominjemo, mrki medvjed, vuk i ris su autohtone divlje životinje (velike zvijeri) čije postojanje na prostoru Federacije BiH i Evropske unije ima veliku važnost u očuvanju biološke raznolikosti. Obzirom da je u skladu sa evropskim zakonodavstvom zabranjeno smanjiti brojnost populacija divljih vrsta, uništavati njihova staništa ili mijenjati njihove životne uslove, iste su zaštićene u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode.

Također, navedene životinjske vrste su proglašene ugroženim u skladu sa  Crvenim listama divljih vrsta i podvrsta životinja, biljaka i gljiva Federacije BiH.

Nadalje, odredbama Zakona o lovstvu mrki medvjed i vuk su zaštićena divljač, a za risa je propisana stalna zabrana lova.

Kao potpisnica velikog broja konvencija, BiH se obavezala poduzimati potrebne pravne i administrativne mjere na nacionalnom i međunarodnom nivou kako bi osigurala zaštitu biodiverziteta pa samim tim i navedenih divljih životinjskih vrsta.

Gospodarenje mrkim medvjedom u Federaciji BiH propisano je navedenim zakonom o lovstvu i Rješenjem federalnog ministra o osnivanju uzgojnih područja za mrkog medvjeda.

Prema informacijama s kojima raspolaže Federalno ministarstvo okoliša i turizma u proteklom periodu na teritoriji Federacije BiH došlo je do šteta kod lokalnog stanovništva izazvanih pojavom mrkog medvjeda i vuka. Obzirom na evidentne klimatske promjene, koje utiču na biologiju navedenih vrsta, nije rijetka pojava da se iste spuštaju u naseljena mjesta u potrazi za hranom, te je neophodno na adekvatan način upravljati navedenim divljim životinjama što je definisano Rješenjem o osnivanju uzgojnih područja za medvjeda.

Imajući u vidu navedeno formiranje Stručnog savjeta i Interventnog tima je neophodno, jer će se njihovim aktivnostima poboljšati suživot divljih zaštićenih vrsta i čovjeka i smanjiti broj nastalih šteta izazvanih njihovim negativnim aktivnostima.