Ministrica Edita Đapo održala sastanak sa mladim bh. naučnikom Andrejom Gajićem

Ministrica Edita Đapo održala sastanak sa mladim bh. naučnikom Andrejom Gajićem

Uto, 14. Dec. 2021.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr Edita Đapo je održala radni sastanak sa mladim bh. naučnikom Andrejom Gajićem i predstanicima Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Andrej Gajić je međunarodno priznati nagrađivani naučnik, ronilac. ROV pilot, IUCN trener i autor dokumentarnih emsija sa više od 60 publiciranih radova. Nosilac je posebnog priznanja Vlade Federacije BiH, kao i ECL nagrade National Geographic (2020) kojim je svrstan među 14 naučnika/istraživača u svijetu mlađih od 35 godina. Takođe je i predavač na više od 40 konferencija i drugih događaja u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj Uniji i 75 drugih država svijeta.

Razgovar sa Andrejom Gajićem se odnosio na trenutno stanje populacije, uticaj zagađenja na razvoj bolesti sa posebnim naglaskom na mikro i nano-plastiku, kao i modelima uspostave dugoročne in-situ konzervacije u Istočnom Jadranu, što je predmet Gajićevog rada. Poseban naglasak je bio na teritorijalnim vodama naše države, kao i njihovom značaju u kontekstu makroregije.

Tokom radne posjete dogovorene su izmjene i dopune Crvene liste Federacije BiH, u okviru koje će se, kroz stručni elaborat, koji će biti dostavljen Ministarstvu, na listu dodati vrste koje obitavaju u teritorijalnim vodama naše države, a trenutno stanje njihovih populacija zahtijeva zakonsku zaštitu. Procjene stepena ugroženosti ciljanih vrsta vršene su kroz višegodišnje sistematske studije, u okviru više projekata, kojima je Gajić rukovodio.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma podržava rad mladih i uspješnih ljudi kao gosp. Gajić.