Ministrica Edita Đapo: Vaučeri operativni početkom avgusta

Ministrica Edita Đapo: Vaučeri operativni početkom avgusta

Sri, 06. Jul. 2022.


Na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma Vlada FBiH usvojila je prije 15 dana program podrške razvoju turizma u iznosu od pet miliona KM, od kojih su dva miliona izdvojena za vaučere građanima.

Kako je kazala Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, javni poziv za odabir platformi putem kojih će se distribuirati vaučeri objavljen je i traje do 8. jula ove godine.

- Nakon okončanja procedure u vezi s provođenjem javnog poziva građani Federacije BiH će uvidom u ponude turis tičkih paket-aranžmana na internet-stranicama digitalnih platformi moći odabrati turistički paket-aranžman koji im odgovara te ga elektronskim putem ili na drugi način kupiti, o čemu će biti pravovremeno obaviješteni putem web-stranice Ministarstva - kazala je Đapo.

Kako nam je kazala, ciljevi Ministarstva su da, uz digitalizaciju sektora turizma, pomogne građanima Federacije BiH, odnosno domaćim turistima da otkriju ljepote Federacije BiH te im da poticaj na putovanje i domaći turizam, ali i da produži turističku sezonu.

- Očekujemo da, nakon svih proceduralnih obaveza koje moramo ispoštovati, vaučeri budu operativni početkom avgusta - rekla je Đapo.

Naglašava kako je interes građana za korištenje vaučera veliki.

- Međutim, kao što su i do sada smještajni objekti i putničke agencije imali mogućnost da nude i prodaju svoje paket-aranžmane na internet-stranicama digitalnih platformi, tako vjerujemo da će i sada iskoristiti veliku zainteresiranost građana za vaučere i ponuditi još atraktivnije i zanimljivije paket-aranžmane. Ovo je prilika za promociju i destinacija i agencija, aIi i smještajnih kapaciteta na području FBiH - kazala je.

Još jednom je pojasnila na koji se način vaučer od 200 KM koristi.

- Digitalni vaučer je u vrijednosti od 200 KM, a minimalna vrijednost turističkog paket-aranžmana je 250 KM. To znači da građanin treba doplatiti minimalno 50 KM da bi boravio u ugostiteljskom objektu za smještaj u Federaciji BiH koji je odabrao. Sve zavisi od usluge koja se nudi i od preferencija turiste kao nosioca vaučera - navela je Đapo.

(Avaz.ba)