Ministrica Pozder sa ambasadorom Ali Sorourom: Privući turiste iz Egipta uz zanimljivu ponudu na prirodnim i historijskim destinacijama

Ministrica Pozder sa ambasadorom Ali Sorourom: Privući turiste iz Egipta uz zanimljivu ponudu na prirodnim i historijskim destinacijama

Sri, 24. Jan. 2024.


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder razgovarala je sa ambasadorom Arapske Republike Egipat Yasserom Abdelrahmanom Ali Sorourom. Tokom susreta ocijenjeno je da se saradnja između Bosne i Hercegovine i Egipta posebno može unaprijediti u oblasti turizma. Razmijenjena su mišljenja o mogućnosti privlačenja turista iz Egipta, imajući u vidu povoljan geografski položaj, prirodne resurse i kulturno-historijsko naslijeđe kojima naša država raspolaže.

''Podatak kojeg sam danas čula da broj turista iz Egipta ne prelazi 1.000 godišnje, a da prema njihovim podacima čak 12.5 miliona Egipćana godišnje putuje van Egipta radi turizma, govori da to tržište zaslužuje našu posebnu pažnju i strategiju kako ih privući, tako da ćemo u sklopu naših nadležnosti napraviti iskorake u narednom periodu, a u čemu nam je egipatski ambasador obećao podršku. Najveća prepreka sa kojom se suočavaju Egipćani kada je u pitanju posjeta Bosni i Hercegovini jest ona administrativna, jer oni čekaju na našu vizu i po četiri sedmice i to ih udaljava od našeg tržišta. Lobirat ćemo i raditi da se to olakša sa našim Ministarstvom vanjskih poslova koje u posljednje vrijeme ima otvoren pristup i razumije koliko vizne olakšice mogu poboljšati naš turizam i cjelokupnu ekonomiju'', istakla je ministrica Pozder.

Na sastanku je naznačeno i da je broj naših u Egiptu drastično povećan nakon njihovog olakšavanja viznog režima i imamo direktan let tri puta sedmično iz Sarajeva i dva iz Banja Luke, koji to omogućuju. Egipat je veliko tržište i uz zajedničku promociju i uz podršku našeg ambasadora u Egiptu možemo znatno unaprijediti ekonomsku i turističku razmjenu. Također, ministrica i ambasador su otvorili pitanje radne snage u turizmu, prije svega njihove kod nas, te dugoročna i strateška ulaganja u turizam i projekte.